Elbilar

Rekord i räckvidd för Volkswagen ID.3 – gjorde resan från Zwickau till Schweiz på en laddning

Nya Volkswagen ID.3 har satt sitt första rekord i räckvidd. Elbilen kördes 531 kilometer från tyska Zwickau till Schaffhausen i Schweiz på en enda laddning. Officiellt har modellen en räckvidd på upp till 420 kilometer (WLTP). Detta toppades med över 100 kilometer – en ökning med 26 procent.

Bilen var en serieproducerad ID.3 1st Pro Performance med ett 58 kWh-batteri. Den har tillverkats i Volkswagens elbilsfabrik i Zwickau där starten gick. Rutten till Schweiz bestod helt av allmänna vägar och motorvägar, och passerade städer som Bayreuth och Ulm.

Bilen kördes av ”hypermiler” Felix Egolf från Schweiz. Uttrycket “hypermiling” kommer från USA och innebär att köra en serieproducerad bil med tekniker som maximerar effektiviteten och minimerar förbrukningen.
– Den här bilen har allt. Den är kompakt men rymlig, har en cool, nästan futuristisk design och en låg dragkoefficient, sa Egolf efter ankomsten till Schaffhausen.

Även om rekordresan inte är helt jämförbar med dagliga resor, visar den ändå vardagsnyttan med ID.3.
– Bilens högspänningsbatteri, effektiva drivlinor och snabbladdningskapacitet möjliggör även långa resor utan problem. Detta ger ett starkt budskap till teamet i Zwickau och hela ID.-teamet, säger Reinhard de Vries, Teknik- och logistikchef vid Volkswagen Sachsen.

Förutom tekniken avgörs möjligheten att slå rekord främst genom en ekonomisk körstil. Felix Egolf lättade ständigt på pedalen och lät ID.3 glida fram. På motorvägsdelarna av resan använde han ibland luftströmmen från framförvarande långtradare. Vikten under resan var dock inte idealisk: Den medföljande kameramannen samt teknisk utrustning ökade den totala nyttolasten till cirka 250 kilo. Dessutom var extrafunktioner som navigering, halvljus, radio och luftkonditionering tillfälligt eller permanent i drift. Ändå var energiförbrukningen endast 10,9 kWh/100 km (NEDC). Den standardiserade förbrukningsgraden för ID.3 är 14,5-15,4 kWh/100 km (NEDC) respektive 15,4-16,9 kWh/100 km (WLTP).

44 procent av rekordresan skedde på motorvägar och 56 procent på landsvägar. Medelhastigheten var 56 km/h. Felix Egolf körde från Zwickau till Schaffhausen på cirka nio timmar. Bilen som satte rekordet var en mangangrå ID.3 1st Pro Performance med ett 58 kWh-batteri och 204 hästkrafter.

Se film om rekordkörningen (Youtube)

ID.3 är tillverkad i elbilsfabriken i Zwickau och är den första medlemmen av Volkswagens helt eldrivna ID.-familj. Anläggningen i Sachsen spelar en nyckelroll i övergången till e-mobilitet: För första gången ställs en stor biltillverkningsanläggning helt om till e-mobilitet, med investeringar på cirka 1,2 miljarder euro. Allt konverteringsarbete kommer att slutföras enligt schemat i år. År 2021, det första hela produktionsåret som elbilsfabrik, kommer cirka 300 000 ebilar som baseras på MEB-plattformen (modular electric drive matrix) att lämna Zwickau-anläggningen. Anläggningen blir därmed den största och mest effektiva elbilsfabriken i Europa och en förebild för Volkswagens globala produktionsnätverk.

ID.3 har svensk premiär i mitten av september. Sju förkonfigurerade versioner finns idag tillgängliga för beställning. Läs mer om ID.3 på volkswagen.se
ID.3: kombinerad energiförbrukning i kWh/100 km: 14,5-15,4 (NEDC), 15,4-16,9 (WLTP). CO2-utsläpp i g/ km: 0; effektivitetsklass: A+.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.