Eldrivna arbetsfordon

Scania levererar 75 ellastbilar till ASKO i Norge

Scania har sedan länge samarbetat med den ledande norska livsmedelsgrossisten ASKO i olika fordonsfrågor. Utifrån detta nära samarbete har företagen tillsammans provat olika tekniska möjligheter till ökad elektrifiering av ASKOs fordonsflotta. Scania ska nu leverera upp till 75 batterielektriska lastbilar under de kommande treårsperioden.

Tidigare i år tog ASKO fyra vätgasdrivna bränslecellslastbilar från Scania i drift och i februari påbörjades trafik med två Scania elektriska distributionslastbilar. ASKO har nu meddelat som en del av ett treårigt ramavtal med Scania att företaget har för avsikt att beställa upp till 75 ellastbilar.

– Vår mål är att uppnå en helt utsläppsfri lastbilsflotta till 2026, säger Torbjørn Johannson, styrelseordförande i ASKO NORGE AS. De batterielektriska lastbilarna från Scania utgör ett viktigt steg på vägen mot fossilfria transporter för ASKO.

– Det är verkligen glädjande att framåtriktade företag i konkret handling nu börjar avveckla klimatpåverkande tunga fordon, säger Scanias VD Henrik Henriksson. ASKO visar det engagemang som behövs för att vi ska nå Parisavtalets mål om en minskning av den globala uppvärmning till 1,5°C.

Scania tillkännagav nyligen godkända vetenskapligt förankrade klimatmål som inte bara innebär en dramatisk minskning av sina egna CO2-utsläpp men också kvantitativa mål för utsläppsminskningar bland kunderna.

– Överenskommelsen med ASKO är ett tydligt exempel på hur vi arbetar med kunderna för en omställning till hållbara transportlösningar, förklarar Henrik Henriksson.

Scania kommer senare under 2020 att officiellt presentera sina lanseringsplaner för batterielektriska lastbilar.

Under de kommande åren väntas batteritekniken att ytterligare utvecklas med möjligheter till ökad räckvidd utan ökad batterivikt. Produktionen av ellastbilar sker jämsides med den tillverkning av hybridlastbilar och hybridbussar som redan sker.

Scania är väl förberett för att möta den ökande efterfrågan för elektrifierade fordon och fordon som drivs med förnybara bränslen.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.