Infrastruktur

Framgångsrik start för världens första trådlösa elväg för lastbilar

ElectReon har genomfört ett test av dynamisk trådlös laddning med en elektrisk 40 tons-lastbil på Gotland. Testet är världens första i sitt slag på allmän väg och är en viktig milstolpe för projektet Smartroad Gotland och eldrivna transporter. Resultaten bekräftar att den trådlösa elvägstekniken klarar verkliga förhållanden och att systemet inte påverkas av exempelvis snö eller regn.

Testet genomfördes på den elväg, som installerades i november 2019 mellan flygplatsen och Visby på Gotland. Genomförandet av testerna pågick i en och en halv vecka under vinterförhållanden med regn och snö.

Först installerades en kontrollenhet vid sidan av vägen, ansluten till elnätet och laddspolarna i vägen. Därefter testades kommunikationen med spolarna, samt statisk laddning av lastbilen via dess fem mottagare. Slutligen användes systemet för dynamisk laddning av lastbilen på en 50 meter lång sektion med en hastighet upp till 30 km/h. Det molnbaserade systemet är helt automatiskt och övervakades på distans.

Testet var framgångsrikt och visade att systemet fungerar medan lastbilen är i rörelse. Alla mottagare fungerade tillfredsställande och överförde 45 kW till lastbilens batteri. Under de kommande månaderna kommer den överförda kraften och fordonshastigheten gradvis att ökas för att nå målet om 125 kW och motorvägshastighet. Dessutom kommer ytterligare elektriska vägsegment att installeras och en eldriven flygbuss kommer att köras i skytteltrafik.

Oren Ezer, VD för Electreon Wireless:
”Vi är glada över att för första gången någonsin kunna ladda en elektrisk lastbil trådlöst under färd på allmän väg. Resultaten av testet är en viktig milstolpe för projektet som finansieras av Trafikverket och som möjliggör eldrivna transporter som är bekväma, kostnadseffektiva och hållbara.”

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.