Elbilar

De första detaljerna om Volkswagens helt eldrivna SUV ID.4

ID.4 blir namnet på den andra medlemmen i ID.-familjen och den första fullfjädrade eldrivna SUV:en från Volkswagen.

  • Volkswagens elbilsoffensiv är i full gång. Tillverkningen av ID.3 har startat vid fabriken i Zwickau. I sommar börjar de första exemplaren rulla ut på vägarna.
  • Efter ID.3 följer ID.4. ID.4 är den andra medlemmen i ID.-familjen och den första fullfjädrade eldrivna SUV:en från Volkswagen
  • Praktiska proportioner. ID.4 drar full fördel av elbilsplattformen MEB:s alla möjligheter: fronten är kort, hjulbasen lång och interiören förvånansvärt rymlig.
  • Lång räckvidd. Tack vare den enastående aerodynamiken och de stora batterierna har ID.4 en räckvidd på upp till 500 km (WLTP) mellan laddningarna.
  • Fossilfri och hållbar. Tillverkningen av ID.4 blir koldioxidneutral genom hela värdekedjan.

Nästa steg mot hållbar mobilitet – efter ID.3 följer ID.4

ID.4 är Volkswagens första helt eldrivna SUV och precis som ID.3 kommer den att erbjuda klimatneutral tillverkning och drift. Även ID.4 är baserad på Volkswagen-koncernens speciella elbilsplattform – MEB (Modular Electric Drive Matrix) – och bjuder på samma styrkor som karakteriserar hela ID.-familjen: kompakta yttermått, rymlig interiör, intuitivt handhavande och full uppkoppling.

Allt det här innebär att Volkswagens strategiska elbilsoffensiv nu sjösatts på ett framgångsrikt sätt. Enligt de reviderade planerna ska upp till 1,5 miljoner elbilar på helårsbasis rulla av monteringsbanden år 2025, vilket är betydligt fler än de tidigare planerna.

Konceptbilen ID.CROZZ utvecklar sig till ID.4

Den är säker och progressiv på vägen, alltid uppkopplad, och alltid utsläppsfri – och det mitt i världens populäraste marknadssegment. Volkswagen ger nu en glimt av sin första kompakt-SUV – ID.4 – i form av en kamouflerad version. Den produktionsklara versionen av denna andra modell i ID.-familjen kommer att presenteras senare i år.

Siffran 4 indikerar att den nya modellen hör till kompakt-SUV-segmentet. Den är en direkt efterföljare till ID.3, en bil med vilken Volkswagen öppnat det tredje stora kapitlet i sin historia, efter klassiska ”Bubblan” och Golf. Förkortningen ”ID.” står för intelligent design, identitet och framsynt teknik.

”Open Space” med gott om plats

Den finslipade aerodynamiska karossen på ID.4 skapar en perfekt grund för den revolutionerande MEB-plattformen: fronten på bilen är kort och hjulbasen lång, vilket åstadkommer massor med plats på insidan. Föraren och passagerarna i ID.4 sitter bekvämt i detta ”Open Space” – den luftiga och ljusa kupén.

ID.4 kommer från början med bakhjulsdrift och lite senare även som en fyrhjulsdriven version. Högspänningsbatteriet sitter alltid monterat under passagerarutrymmet för att på så sätt ge bilen en så låg tyngdpunkt och en så välbalanserad fördelning av axelbelastningen som möjligt. Batteriet kan laddas både med växelström och likström, och 3-fas är standard. Beroende på drivpaket har ID.4 en räckvidd på upp till 500 km.

Enkelt handhavande

Förarplatsen i ID.4 är mycket välstrukturerad och så gott som alla funktioner styrs via pekreglage (beröringskänsliga knappar och ytor) eller intelligent röststyrning (med vanligt tal). Volkswagens första helt eldrivna SUV erbjuder sina köpare avancerad säkerhetsteknik och full uppkoppling.

Tillverkningen av ID.4 kommer att ske vid Volkswagens fabrik i Zwickau och är koldioxidneutral genom hela värdekedjan. Volkswagens många lösningar på laddningssidan gör det bland annat möjligt för kunderna att ladda sin ID.4 med grön el.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.