Eldrivna arbetsfordon

Ny kompakt eldriven budbil ska lanseras 2028

Ett nytt kompakt elfordon för stadsleveranser har presenterats av det brittiska företaget ELM Mobility. Fordonet, som kallas EVOLV, är resultatet av ett samarbete mellan Prodrive Advanced Technology och Astheimer Design.

EVOLV är klassat som en fyrhjuling (L7e) men erbjuder en lastkapacitet och säkerhetsnivå som normalt förknippas med större skåpbilar. Med en längd på bara 3,24 meter och en vikt på 850 kg inklusive batterier kan EVOLV transportera upp till 4 kubikmeter last – en volym som närmar sig kapaciteten hos medelstora skåpbilar.

“EVOLV visar hur vår innovativa design och teknik kan tänja gränserna för vad ett elfordon för sista milen-leveranser kan åstadkomma,” säger Dr Iain Roche, VD för Prodrive Advanced Technology.

Fordonet har utvecklats med fokus på effektivitet och säkerhet. Trots sin kompakta storlek har EVOLV konstruerats för att möta samma passiva säkerhetsstandarder som gäller för små skåpbilar (N1-klass). Detta inkluderar krocksäkerhet vid front-, sid- och takkollosioner samt fotgängarskydd.

EVOLV drivs av ett batteri på upp till 20 kWh och ger en räckvidd på cirka 16 mil. Maxhastigheten är begränsad till 80 km/h. Fordonet kan laddas från 20 till 80 procent på mindre än två timmar med en Typ 2-kontakt.

Projektet har fått stöd från den brittiska regeringen genom Advanced Propulsion Centre UK (APC) som en del av satsningen på avancerade demonstrationsfordon för nya marknader.

ELM Mobility, det nybildade företaget bakom EVOLV, planerar att starta produktion i Storbritannien år 2028. Priset förväntas börja runt 290 000 kronor (£25 000).

Carsten Astheimer som är medgrundare av ELM Mobility kommenterar: “ELM Mobility skapades med avsikten att leverera banbrytande effektivitet för våra kunder med små, lätta elfordon.”

Med sin unika design och kapacitet siktar EVOLV på att fylla ett tomrum i marknaden för stadsleveranser, där befintliga fordon ofta anses vara antingen för stora och dyra eller saknar nödvändig lastkapacitet och säkerhet.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.