Eldrivna arbetsfordon

Nya regler för lastbilar införs 1 juli – ska påskynda omställning till elfordon

I ett försök att påskynda omställningen till mer miljövänliga transporter har regeringen beslutat om två regeländringar för lastbilar. Ändringarna som träder i kraft 1 juli 2024 ska underlätta för företag att elektrifiera sina lätta lastbilsflottor.

– Bristen på förare med behörighet att köra tyngre elfordon utgör ett hinder för den gröna omställningen av transportbranschen. Med detta beslut där nya regler om försöksverksamhet kommer på plats redan den 1 juli underlättas elektrifieringen av godstransporter genom att fler förare får möjlighet att köra tyngre elfordon, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Den första förändringen gör det möjligt att ansöka om undantag från körkortslagen. Med särskilt tillstånd får förare med B-körkort köra eldrivna lastbilar upp till 4 250 kg, trots att vikten normalt kräver C-körkort. Detta underlättar övergången till ellastbilar som ofta väger mer än motsvarande dieselbilar. Idag råder brist på C-körkortsinnehavare vilket hindrar elektrifieringen.

Den andra ändringen ger lättnader i kör- och vilotidsregler för distribution upp till 100 km med ellastbilar, biogaslastbilar eller lastbilar drivna med flytande naturgas upp till 7,5 ton. Dessa fordon slipper reglerna för färdskrivare och arbetstider, vilket ökar flexibiliteten.

Regeringen hoppas att lättnaderna ska ta bort bromsklossar och underlätta miljöomställningen inom godstransporterna. Särskilt för kortväga distribution i tätorter bedöms eldrift vara en miljövänlig lösning som nu kan accelereras genom de nya reglerna.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.