Elbåt

Stockholmsrederi blir först ut med eldrivna båtturer märkta Bra Miljöval

Ecosightseeing Sthlm AB är ett ungt stockholmsbaserat företag som valt att satsa under pandemin. Med huvudverksamheten inom sightseeing, möten och event har det senaste året varit minst sagt tufft. ”Men vi har utnyttjat tiden till att satsa och rusta för framtiden” säger Pontus Sunnanstaf hållbarhetschef på Ecosightseeing.

Redan vid starten av företaget 2019 var ett av målen att bli det första 100% eldrivna rederiet i Sverige, i oktober 2020 var det målet uppnått.  Nu har de som första rederi i Sverige fått sina båtturer certifierade och märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

Genom en innovativ elkonvertering där den gamla dieselmotorn lyftes ut och ersattes med elmotor förverkligades visionen om en utsläppsfri framdrivning. Istället för dieseltankar är det idag batterier under bänkraderna där passagerarna sitter. Batterierna är återvunna från begagnade Teslabilar. Elen som ”tankas” från Stockholms Hamnar kommer från sol, vind och vatten och är miljömärkt Bra Miljöval. 

”När vi läste på om Naturskyddsföreningens miljömärkning och det viktiga arbete som dom gör så bestämde vi oss för att ta steget fullt ut och låta certifiera även vår verksamhet” säger företagets vd Elias Nilsson. 

Den vackra gamla sightseeingbåt Sylvia, ursprungligen byggd som landstigningsbåt för den engelska flottan (Royal Navy) var enligt historien med vid landstigningen i Normandie 1944. Nu är hon med och skriver historia på nytt. 

Miljömärkningen Bra Miljöval är en så kallad typ I-märkning. Det vill säga en tredjepartscertifiering som är oberoende i förhållande till inblandade parter. Certifieringskraven är högt ställda och förutom en noggrann genomgång av själva framdrivningens miljöpåverkan så genomlyses även övriga delar av verksamheten. Allt från vilka rengöringsprodukter som används ombord till ursprunget och den totala miljöbelastningen för de varor som säljs i båtens café och vinbar.

”Det känns fantastiskt att ta det här viktiga steget in i framtiden – att som första rederi kunna erbjuda båtturer märkta Bra Miljöval. Nu ser vi framemot en ny vår och ett slut på pandemin” säger Elias.

En resa märkt med Bra Miljöval ger låg klimatpåverkan och begränsade utsläpp av hälsoskadliga ämnen. Miljömärkningen ställer krav både på utsläpp från själva fordonet och från produktionen av elen eller bränslet som används för att driva fordonen. Det blir helt enkelt så mycket resa för så lite energi som möjligt. Men det räcker inte med det. Företag ska också investera pengar i konkreta miljöförbättrande projekt – som till exempel kan handla om att göra resorna ännu energisnålare i framtiden. När du väljer en resa som är märkt med Bra Miljöval minimerar du din miljöpåverkan.

Källa: Pressmeddelande

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.