Innovativ återvinning förvandlar uttjänta elbilsbatterier till grafen
Ett forskningsprojekt vid Chalmers visar hur kasserade elbilsbatterier kan få nytt liv som grafen, ett av världens starkaste material. Projektet GRowUP lett av Chalmers Industriteknik i samarbete med Chalmers och företaget Grafren utforskar nya möjligheter att producera det högteknologiska materialet från återvunna källor.
– Vi har undersökt möjligheten att använda uttjänta elektriska fordonsbatterier som en alternativ kolkälla för grafentillverkning”, förklarar Sofia Öiseth som är grafenexpert på Chalmers Industriteknik och projektledare för GRowUP.
Forskningsgruppen har genomfört en omfattande kartläggning av fordonsbatteriers livscykel där de analyserat återvinningsstrategier, tillgången på uttjänta batterier och relevant teknologi. Genom intervjuer med potentiella användare har projektet även säkerställt marknadens intresse och behov.
I dagsläget går stora mängder grafit från uttjänta fordonsbatterier till spillo där endast metallkomponenterna tas tillvara. Den nya forskningen pekar dock på möjligheter att revolutionera denna process.
– Målet var att minska klimatpåverkan genom att återanvända kolet som redan finns i värdekedjan för framtida grafentillverkning. Genom att undersöka och sammanställa information från experter, litteratur och patent har vi sett att det finns ett stort intresse och att idén har potential, säger Sofia Öiseth.
Framgången med projektet som avslutades 2022 har lett till två uppföljande initiativ. I det första projektet finansierat av Swedish Mining Innovation kunde forskargruppen demonstrera att det är möjligt att utvinna grafen ur återvunnen batterigrafit. Det senaste projektet, ”Graphite from Black mass – converting trash into treasure”, som inleddes i januari 2024 med stöd från Batterifondsprogrammet tar forskningen ett steg längre. Med grafentillverkaren 2D fab som ny projektpartner undersöks nu möjligheterna för storskalig produktion samt materialets miljöpåverkan genom livscykelanalys.