Infrastruktur

Ny vägledning för säker laddinfrastruktur på väg

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått i uppdrag av regeringen att utveckla en omfattande vägledning för säker utbyggnad och användning av laddinfrastruktur för elfordon. Detta initiativ kommer att genomföras i samarbete med Elsäkerhetsverket och Boverket.

Bakgrunden till uppdraget är den snabba ökningen av laddbara fordon i Sverige där mer än elva procent av personbilsflottan nu utgörs av elbilar och hybrider. Denna trend förväntas fortsätta under de kommande åren, vilket skapar ett akut behov av tydliga riktlinjer för en säker expansion av laddinfrastrukturen.

– Vi ser att det finns ett behov av att tydliggöra vad som gäller för att säkerställa en säker laddinfrastruktur, säger Yvonne Näsman, handläggare på MSB.

Ett problem som uppmärksammats är att ansvaret för området i dagsläget är uppdelat mellan olika myndigheter. Detta har lett till förvirring bland aktörer i branschen som upplever svårigheter med att tolka och navigera bland de olika reglerna.

– Vägledningen ska ge en tydlig bild av vad som gäller för både installatörer och användare, som till exempel bostadsrättsföreningar. Målet är att de som behöver ska kunna hitta information på enklare sätt, säger Yvonne Näsman.

Vägledningen ska innehålla information om:

  • Råd och tips gällande hantering och laddning av mindre elfordon, som exempelvis elcyklar och hoverboards.
  • Vilka risker som finns vad gäller brand i laddinfrastruktur och laddbara fordon i olika miljöer.
  • Hur riskerna kan minimeras i samband med installation och användning av laddinfrastruktur.
  • Möjliga risker i samband med parkering och behovet av uppställningsplatser som är särskilt avsedda för laddbara fordon.

MSB har fått tid fram till den 30 maj 2025 att presentera resultatet av detta arbete för Regeringskansliet. Förhoppningen är att denna vägledning ska bidra till en säkrare och mer effektiv utbyggnad av laddinfrastrukturen i Sverige i takt med den ökande elektrifieringen av transportsektorn.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.