Fler drabbas av åksjuka i elbilar – visar dansk studie
Allt fler danskar upplever åksjuka när de färdas i elbilar, enligt en ny studie. Fenomenet undersöks nu på två danska sjukhus där man även forskar kring framtida behandlingsmöjligheter, skriver Danska TV2 Kosmopol.
Mads Klokker, överläkare och chef för Centret för Hörsel och Balans på Rigshospitalet i Köpenhamn, bekräftar trenden:
”Ja, människor blir mer åksjuka i elbilar än i fordon som drivs av fossila bränslen, särskilt i början av elbilseran,” säger Klokker.
Therese Ovesen, professor i öron-näsa-halssjukdomar vid Regionshospitalet Gødstrup nära Herning, rapporterar också om ett ökande antal förfrågningar gällande problemet, särskilt i yrkessammanhang.
Enligt experterna beror den ökade förekomsten av åksjuka i elbilar på flera faktorer:
• Kraftigare acceleration och inbromsning
• Avsaknad av motorljud
• Nya rörelsemönster som människor inte är vana vid
• Distraherande information från bildskärmar i bilen
Klokker förklarar att dessa faktorer kan störa balansorganet i innerörat, vilket leder till åksjuka.
Problemet har även uppmärksammats av den danska polisen. I ett pilotprojekt med tio nya eldrivna polisbilar rapporterades en högre förekomst av åksjuka jämfört med fossildrivna patrullbilar.
För att möta utmaningen samarbetar polisen nu med Regionshospitalet Gødstrup för att träna poliser att hantera de nya köregenskaperna hos elbilar.
Samtidigt pågår ett treårigt forskningsprojekt vid Rigshospitalet i samarbete med Danmarks Tekniska Universitet (DTU) för att utveckla nya behandlingsmetoder mot åksjuka.
John Dyrby Paulsen, direktör för branschorganisationen Dansk e-Mobilitet, uppger att biltillverkarna är medvetna om problemet och arbetar på lösningar:
”Vi ser att tillverkarna gradvis anpassar bilarna vad gäller styvhet i chassit, acceleration och styrning för att möta de nya utmaningarna,” säger Paulsen.
Medan forskare och biltillverkare arbetar på lösningar rekommenderas elbilsägare som upplever problem med åksjuka att rådgöra med sjukvården för individuella råd och eventuell behandling.