Elbilar

Nya incitament för elbilar i Tyskland – ska rädda bilindustrin

Ekonomiminister Robert Habeck har tillkännagett nya skattelättnader för elbilar i Tyskland, enligt NTV. Detta sker mot bakgrund av en kraftig nedgång i försäljningen av elbilar efter att den tidigare miljöbonusen abrupt avslutades.

Habeck betonar bilindustrins betydelse för Tyskland som industriland och menar att den ska förbli en hörnsten i ekonomin. Han kritiserar även oppositionspolitiker som Friedrich Merz och Markus Söder för att skapa osäkerhet kring framtida regleringar, vilket han menar gynnar kinesiska konkurrenter.

Tillkännagivandet kommer i en tid då Volkswagen, Tysklands största biltillverkare, har meddelat hårdare sparåtgärder och inte längre utesluter fabriksnedläggningar och uppsägningar. VW citerar en svår situation på den europeiska bilmarknaden och försämrad konkurrenskraft för tyska produktionsanläggningar som orsaker.

Nyregistreringarna av elbilar i Tyskland har minskat kraftigt, med en nedgång på över en tredjedel jämfört med föregående år i juli. Marknadsandelen för rena elbilar ligger nu på knappt 13 procent. Orsakerna inkluderar avslutandet av statliga subventioner, höga priser och osäkerhet kring framtida regleringar.

Habeck lovar fortsatt stöd för omställningen till eldrivna fordon, både på efterfråge- och utbudssidan. Han understryker vikten av långsiktig planeringsförmåga, med hänvisning till EU:s mål om att endast tillåta koldioxidneutrala nya bilar från 2035.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.