Eldrivna arbetsfordon

Tamro introducerar el-lastbil för tysta och miljövänliga nattransporter

Läkemedelsdistributören Tamro levererar läkemedel över hela landet och i Värmland har LBC Frakt ansvarat för distributionen under flera år. Nu tar Tamro tillsammans med LBC Frakt ett kliv mot grönare leveranser med el-lastbilen Volvo FM 6×2 Electric för sin distribution i Värmland.

Tamro säkerställer att läkemedel, hälso- och sjukvårdsprodukter når 1 400 apotek runt om i Sverige varje dag. I samarbete med LBC Frakt har de under lång tid använt fjärrbilar för att transportera apoteksvaror från Stockholm och Göteborg till Värmland. Dessa varor anländer till terminalen i Karlstad där de sedan lastas om och körs ut till omkring 50 apotek och sjukhus under nattetid.

– Vi tycker det är väldigt roligt att Tamro vill fortsätta att ta kliv i den hållbara utvecklingen tillsammans med oss. När våra kunder är öppna för att föra en transparent dialog kring lösningar, kostnader och framtiden skapas möjligheter för oss att leverera bra lösningar som blir värdeskapande för båda parter, säger Anders Lööf, logistikchef på LBC Frakt.

Tidigare har fjärrbilen till Göteborg drivits med reduktionspliktsdiesel, medan fjärrbilen till Stockholm sedan ett år tillbaka drivs med biogas. Nu går Tamro och LBC Frakt ett steg längre i sitt miljöarbete genom att introducera en el-lastbil för distributionen i och omkring Karlstad. Initiativet innebär inte bara en minskad klimatpåverkan utan även en förbättrad arbetsmiljö för föraren och en tystare nattmiljö för invånarna i Karlstad.

– Tamro har länge arbetat med att hitta nya sätt att minska våra transportutsläpp. Vi har haft en hel del biogasbilar ute på vägarna, så därför känns det helt rätt att nu växla upp vårt arbete med elektrifiering och erbjuda elbilar i Värmland, säger Mats Johnson, VD på Tamro.

Den nya el-lastbilen är en Volvo FM 6×2 Electric och är utrustad med ett aggregat som både kan värma och kyla godset för att säkerställa kvaliteten på de transporterade varorna. Laddningen av elbilen kommer huvudsakligen att ske hos LBC Frakt i samband med lastning och lossning, men även vid publika laddstationer ute i länet.

Ett viktigt led i hållbarhetsarbetet är att utnyttja el-lastbilen så effektivt som möjligt. Genom att optimera körsträckor och laddningsintervaller strävar Tamro och LBC Frakt efter att maximera miljönyttan av denna nya transportlösning.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.