Elbilar

Så ser den svenska elbilsköparen ut

 En man från Stockholm mellan 46 och 55 år som tidigare körde en Volkswagen Golf. Han har dessutom valt att privatleasa sin Volkswagen ID.4. Det är den typiska elbilsköparen under 2021, visar statistik från databasen Vroom, som hyrbilsföretaget Avis tagit fram. 

– Det är tydligt att hastigheten i skiftet från fossilbilar till el nu accelererar. Avis ökar nu snabbt utbudet av både laddhybrider och rena elbilar, för den som har börjat köra elbil kommer självklart också vilja hyra en elbil. Vissa vill även testa att köra en innan de köper en egen. Vi ser definitivt ett ökat intresse hos våra kunder att aktivt välja laddbara bilar när de gör sina bokningar, säger Andrew Smith, Sverigechef på Avis

Intresset för att köra och köpa elbil växer snabbt i Sverige. En stor förklaring är det nya bonus malus-systemet som gör att rena elbilar gynnas ännu mer med en rabatt på 70 000 kronor. En annan förklaring är att allt fler modeller dyker upp och att räckvidden samtidigt ökar. Till exempel toppas modellistan av Volkswagens nya elbil ID.4. 

Bara en knapp procent av elbilarna köps av de yngsta förarna mellan 18-25. Över hälften av elbilarna hittar istället sina köpare bland personer mellan 36 och 55 år och är allra populärast hos de som är mellan 46 och 55 år. Männen står för drygt 70 procent köpen. 

Stockholms län sticker tydligt ut. Nästan fyra av tio elbilar köptes i huvudstadsregionen, detta trots att den bara utgör 23 procent av befolkningen. Av de övriga länen är det bara Skåne som har en högre andel elbilsköpare, jämfört med länets totala invånarantal. Västra Götaland, som stoltserar med det egna elbilsmärket Polestar, köpte näst flest elbilar i landet. 

När det gäller populäraste modeller ligger Volkswagen etta och femma med ID.4 respektive ID.3. Tesla model 3 kniper andraplatsen före Kia Niro och MG:s ZS EV på plats fyra. De fossilbilar som främst överges för elbilar toppas även de av Volkswagen med Golf som etta, Passat som tvåa och Tiguan som femma. Däremellan klämmer sig Volvo V70 och XC60 in. 

Bland köparna står privatpersoner för drygt fyra av tio bilar och företag för en dryg tredjedel. 15 procent av bilarna köps av bilhandeln och drygt sex procent av leasingbolag. Stat, kommuner och regioner står för 2,4 procent. Slutligen står den hårt prövade taxinäringen för 0,1 procent. 

Hyrbilsföretagen ökar stadigt sitt utbud av elbilar och står för 2 procent av köpen. Avis, med erfarenhet av att erbjuda miljöbilar med sitt initiativ GoGreen, där kunden är kan välja antingen en elbil eller hybrid, sticker ut i statistiken med en betydligt högre andel elbilar än branschsnittet. Under året har andelen el-bilar i flottan ökat kraftigt. Den snabba 

förändringen av bilflottan och förflyttning mot miljöbilar gör nu att Avis klimatpåverkan sjunker betydligt snabbare än den egna målsättningen. Målet för 2025 var att utsläppen skulle ligga på högst 60 g CO2/km i genomsnitt, men har uppnåtts redan under 2021. Avis har också investerat I laddinfrastruktur på sina hyrbilsstationer som en del av Go Green initiativet. 

Källa: Pressmeddelande

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.