BatterierÖvriga elfordon

Wolt vill minska utsläppen genom batteribyten för elmopeder

Wolt har inlett ett samarbete med GoCiklo, ett mobilitetsföretag som specialiserar sig på en innovativ teknik för elmopeder där batterierna byts ut istället för att laddas. Detta partnerskap markerar en del av Wolts bredare engagemang i Sverige för att främja användningen av elektrifierade transportalternativ bland sina kurirpartners, med målet att minska koldioxidutsläppen från leveransverksamheten.

Denna utveckling är en förlängning av Wolts globala hållbarhetssatsning som lanserades förra året vilken omfattar initiativ för att minska matsvinn, utforska mer hållbara förpackningslösningar och uppmuntra företagets partners att övergå till grönare alternativ. Ett kärnfokus inom denna satsning är att minska utsläppen från de leveranser som Wolt faciliterar.

I Sverige har Wolt planerat flera projekt för det första kvartalet för att adressera miljöutsläpp varav samarbetet med GoCiklo är ett av de första att rullas ut. GoCiklos teknologi som nu introduceras i Sverige och Europa innebär att batterier för elfordon byts vid särskilda “swap-stationer” snarare än att traditionellt laddas. Stationerna som redan är aktiva i centrala Stockholm och Göteborg möjliggör för kurirer att byta batteri på sina mopeder på endast 10 sekunder.

Sedan lanseringen i Göteborg förra året har GoCiklo genomfört 10 000 batteribyten. Med fyra swap-stationer nu operativa i Stockholm och planer på snabb expansion siktar GoCiklo på att öka kapaciteten till att stödja 300 fordon.

Wolt satsar inledningsvis på Stockholm där företaget har sin största leveransvolum. Kurirerna får själva välja vilket fordon de föredrar för sina leveransuppdrag. Det stora intresset för GoCiklos teknologi bland kurirerna bekräftades under ett nyligen anordnat lanseringsevent där 10 kurirer tog emot sin nya elmoped medan ytterligare 20 testade teknologin.

– Detta är en mycket intressant lösning för oss och för våra kurirpartners, som ofta använder moped för att leverera. Tack vare att man kan byta batterier istället för att ladda dem blir ju dessa mopeder likvärdiga med fossila alternativ, det är såväl enklare som snabbare att byta ett batteri än att tanka. Att så pass många av våra kurirpartners är intresserade av detta vittnar om att det finns goda möjligheter att skala upp detta, säger Richard Lindeen som är ansvarig för Wolts hållbarhetsfrågor i Sverige.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.