Eldrivna arbetsfordon

Volvo presenterar uppdaterade elektriska lastbilar för stadstransporter

Volvo Lastvagnar presenterar nu de uppdaterade modellerna av Volvo FL och FE. De eldrivna lastbilarna är inte bara utrustade med längre räckvidd och snabbare laddning, utan också med utökade säkerhetsfunktioner.

Med en räckvidd på upp till 450 km och en laddningstid som är hälften så lång som tidigare, ska dessa lastbilar vara mer anpassade för de utmaningar som stadstransporter innebär. Sedan deras första lansering 2019 används Volvo FL och FE inom distribution, sophantering och byggnadsprojekt speciellt i trånga stadsmiljöer.

– Volvo Lastvagnar har ett marknadsledande utbud av eldrivna lastbilar – och vi förbättrar dem hela tiden för att göra det möjligt för fler företag att ta steget till nollutsläppsfordon för sin dagliga verksamhet, säger Jessica Sandström, global produktchef på Volvo Lastvagnar.

– De uppgraderade Volvo FL- och FE-modellerna är idealiska arbetsredskap för företag med hållbarhet högt på sin agenda, och erbjuder ett brett utbud av applikationer för våra kunder, fortsätter Jessica.

En av de mer anmärkningsvärda förbättringarna är laddningskapaciteten. Nu kan de batteri-elektriska lastbilarna laddas med upp till 43 kW, vilket effektivt halverar laddningstiden. Detta tillsammans med det uppdaterade batteripacket ska underlätta längre och mer krävande transporter.

Säkerheten har också fått en rejäl uppgradering. I den hektiska stadsmiljön där lastbilarna delar utrymme med andra fordon, cyklister och fotgängare är det viktigt att säkerheten prioriteras. Med nya funktioner som upptäckt av oskyddade trafikanter och sidokollisionsvarning uppfyller Volvo FL och FE de nya säkerhetsföreskrifterna som träder i kraft 2024.

Även utseendemässigt har dessa modeller fått en ansiktslyftning. En ny frontdesign, distinkta LED-strålkastare och en större Volvo-logotyp ger lastbilarna ett mer modernt utseende.

Interiören har också förbättrats med ny LED-belysning och ett låsbart förvaringsutrymme. Föraren får även en förbättrad direkt vy tack vare de smalare sidospeglarna.

De eldrivna versionerna av FL och FE imponerar också med ett nytt gränssnitt för elektriskt kraftuttag. Detta gör det lättare att bygga på lastbilarna utan att behöva en elmekanisk motor, vilket sparar både vikt och komplexitet.

De uppdaterade Volvo-modellerna är redan tillgängliga för beställning med leveranser som börjar under första halvåret 2024.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.