Batterier

Volvo Cars inviger ny batterimontering i Ghent

Volvo Cars invigde i dag officiellt en helt ny batterimonteringslinje vid sin fabrik i Ghent, Belgien, där man kommer att börja bygga sin första helt elektriska bil, XC40 Recharge P8, senare i år.

Invigningen är det senaste beviset för Volvo Cars ambitiösa elektrifieringsstrategi och klimathandlingsplan. Volvo Cars har som mål att minska sitt koldioxidavtryck för varje bils livscykel med 40 procent mellan 2018 och 2025 som ett första steg för att nå målet att bli ett klimatneutralt företag senast 2040.

De kommande fem åren kommer Volvo Cars att lansera en helt elektrisk bil varje år, och målet är att helt elektriska bilar ska stå för 50 procent av den globala försäljningen 2025, och där hybrider utgör resterande 50 procent. Recharge kommer att vara samlingsnamnet för alla laddbara Volvobilar med helt elektrisk eller laddhybrid-drivlina.

– Jag är glad över att kunna fira denna betydelsefulla händelse med våra anställda här i Ghent, säger Geert Bruyneel, chef för den globala produktionsverksamheten.
– Som den första av våra fabriker som får en batterimonteringslinje spelar Ghent en banbrytande roll när vi fortsätter att förbereda vårt tillverkningsnätverk för elektrifiering.

De kommande åren kommer batterimonteringen att bli en viktig del av Volvo Cars globala tillverkningsverksamhet när företaget fortsätter att elektrifiera hela modellprogrammet. Fabriken i Ghent kommer att ge viktiga lärdomar till andra tillverkningsorter när det gäller processoptimering och effektivitet.

Tidigare i år meddelade företaget att man planerar att bygga en batterimonteringslinje vid sin amerikanska anläggning utanför Charleston i South Carolina. Byggandet av den monteringslinjen beräknas starta i höst.

Företaget kommer också att bygga batteridrivna elfordon vid en Volvodriven tillverkningsfabrik i Luqiao i Kina, där Volvobilar baserade på CMA-plattformen byggs vid sidan av modeller från systermärkena Polestar och LYNK & CO.

Förra året tecknade Volvo Cars långsiktiga avtal med två ledande globala batterileverantörer, CATL från Kina och LG Chem från Sydkorea. Avtalen täcker försörjningen av batterier det kommande årtiondet för nästa generations Volvo- och Polestarmodeller, inklusive XC40 Recharge P8.

Ghent är en av två tillverkningsfabriker som drivs av Volvo Cars i Europa och har byggt Volvobilar sedan 1965. För tillfället sysselsätter den cirka 6 500 personer.

XC40 Recharge P8 är den första i en familj av helt elektriska Volvobilar. Det är företagets första elbil och den första Volvon m etthelt nytt infotainmentsystem som drivs av Googles operativsystem Android.

Som en helt elektrisk version av storsäljaren XC40 SUV, den första Volvon att vinna det prestigefyllda Årets bil i Europa, är XC40 Recharge P8 baserad på CMA-plattformen, en avancerad fordonsarkitektur som Volvo har utvecklat tillsammans med Geely Group.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.