Laddboxar

Vanliga eluttag är inte anpassade för elbilsladdning

När det gäller elbilar finns det mycket som är nytt för många. I den här artikeln tar vi upp vad du ska tänka på om du behöver ladda din bil i ett vanligt eluttag. Vi listar vilka risker som finns, hur man bör hantera dem och vad alternativet är.

Du kan ladda din elbil i ett vanligt eluttag, men sådana uttag är inte tillverkade för den belastning det innebär att ladda en elbil och det kan vara farligt att ladda på fel sätt.

Att ladda en elbil innebär att man vill ha en hög strömstyrka under lång tid. Vanliga vägguttag och motorvärmaruttag är tillverkade för hushållsel och inte dimensionerade för att klara den belastningen.

Effekten av att ladda elbil i ett underdimensionerat elsystem är att du kan få en ohälsosamt hög värmeutveckling som kan förstöra kontakter, sladdar och andra komponenter och i värsta fall kan det resultera i brand.

Vad säger Elsäkerhetsverket?

Elsäkerhetsverket har tagit fram en broschyr om elbilsladdning som heter Ladda elbilen. I den avråder dem från att regelbundet ladda i vanligt uttag på grund av de risker det medför. Istället framhäver de laddning med laddbox som det säkra alternativet.

Att tänka på vid laddning i vanligt eluttag

Ibland behöver man ladda sin elbil på en plats där det saknas laddbox eller motsvarande utrustning. Även om det inte rekommenderas så går det att ladda i ett vanligt eluttag, men man bör vara försiktig. Var observant så uttag och eldragningar inte överhettas.

Behöver du ladda i vanligt uttag så tänk på följande:

  • Ställ ner strömstyrkan på laddningen till max 8-10 Ampere
  • Laddkabel med kontrollbox, som hänger fritt, bör användas.
  • Använd inte förlängningssladd eller annan utrustning mellan uttaget och laddkabeln.
  • Äldre elsystem medför högre risker. Innan du laddar bilen bör en elektriker kontrollera skicket på elinstallationen.

Laddbox – det säkrare alternativet

Elsäkerhetsverket föreslår en annan lösning för att kunna ladda elbilen på ett säkert sätt. De rekommenderar att man använder sig av en laddbox som är utrustad med jordfelsbrytare. Laddning med laddbox ger strömstyrkan som krävs för att kunna ladda bilen på ett säkert sätt och minimerar risken för brand.

Då laddboxar är speciellt utvecklade för elbilsladdning och anpassade för den belastning det innebär, kan du även få en högre laddeffekt vilket resulterar i en snabbare laddning. I vanliga fall kan man ladda ungefär 5 gånger snabbare och med optimala förutsättningar ända upp till 10 gånger snabbare i en laddbox än i ett vanligt vägguttag.


Artikeln är framtagen i samarbete med laddboxbolaget.se

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.