Laddboxar

Vad är en laddbox? Allt du behöver veta om laddboxar

De flesta som skaffar elbil eller laddhybrid kommer att vilja ladda bilen hemma. Det är bekvämt och blir billigare än att ladda på publika laddplatser.

Elsäkerhetsverket rekommenderar att använda laddbox när man laddar hemma. Men vad är en laddbox och hur fungerar den? Vi går igenom det du behöver veta!

Detta är en laddbox

En laddbox är en dedikerad apparat för laddning av eldrivna fordon som elbilar och laddhybrider. Andra ord som används är laddstation, elbilsladdare eller laddstolpe.

Laddboxar är ofta utformade som just boxar och fungerar som stationära elbilsladdare som monteras vid parkeringsplatser.

Skillnaden på laddbox och laddstolpe

När man pratar om publik laddning används ofta ordet laddstolpe. En laddstolpe är helt enkelt en laddbox som är monterad på en stolpe. Detta är vanligt när det inte finns vägg, staket eller liknande vid parkeringen.

Därför bör man ladda med laddbox

Att ladda en elbil kräver hög strömstyrka under lång tid. Våra vanliga eluttag är inte dimensionerade för denna typ av användning, så varken toleransen eller strömstyrkan finns där. Belastar man ett vägguttag kontinuerligt på det viset så det kan leda till överhettning och risk för brand.

Snabbare laddning

Då laddboxen är anpassad för att klara av kontinuerlig hög strömstyrka under lång tid, vilket laddning av elbil kräver, kan du ladda mycket snabbare än i ett vanligt eluttag. Ofta laddar man 5-10 gånger snabbare med sin laddbox än i vägguttaget.

Säkrare laddning

Till skillnad från vanlig hushållsel är en dedikerad laddstation dimensionerad för att klara av laddning av bil utan att bli överhettad. Laddboxen övervakar laddningen och bryter strömmen om något går fel.
Läs mer om säkerhet vid elbilsladdning hos Elsäkerhetsverket.

Funktioner i en laddbox

Vilka funktioner har en laddbox?

Utöver snabbare och säkrare laddning så är även laddboxar ofta utrustade med diverse funktioner för smidig laddning.

Funktionerna styr man ofta med tillhörande app eller webbportal. Laddboxar brukar vara anslutna till Internet för att hålla sig uppdaterade med senaste mjukvaran och kunna styras på distans. Anslutningar som brukar kunna finnas är Wifi, 4G, Bluetooth och Ethernet.

Bland de vanligaste styrningsfunktionerna är att schemalägga laddning, se sin pågående laddning, kunna se sin laddhistorik samt göra vissa inställningar för laddboxen.

Det är vanligt att laddboxens effekt anpassas för vad bilen kan ta emot och levererar optimal laddning med de tillgängliga medel som finns. Vill man ta detta längre kan man titta på att kombinera sin laddbox med lastbalansering, där en mätare installeras som känner av hushållets förbrukning och ställer in laddeffekten så inte husets huvudsäkring ska gå.

Hur installeras en laddbox?

Då laddboxen kräver en elektrisk installation får endast auktoriserade elektriker utföra installationen.

Vanligtvis monterar man laddboxen på en vägg i närheten av där man vill ladda bilen. Finns ingen befintlig yta att montera den på kan man behöva sätta upp en laddstolpe, vilket är en klart större operation då det kräver markarbete.

Skattereduktion vid installation

Laddboxar innefattas av avdraget för grön teknik som kom 1 januari 2021. Denna skattereduktion täcker halva kostnaden på material och arbete upp till 50 000 kr. För att kunna utnyttja avdraget krävs att samma företag som man köper laddboxen ifrån även genomför installationen.
Läs mer om avdraget hos Skatteverket.

Tips vid val av laddbox

När man bestämt sig för att skaffa en laddbox till sin bostad så finns det många att välja bland. Vad ska man tänka på?

Hur snabb laddning vill du ha?

Laddboxar brukar finnas med 1-fas eller 3-fas med olika strömstyrkor. Installationen måste även göras så den stödjer laddboxens laddeffekt.

Alla bilar stödjer i dagsläget inte laddning på 3-fas men då tekniken mognar kan det vara en god idé att ändå välja en laddbox med 3-fas om man byter bil i framtiden.

Vill du ladda en eller två bilar?

Vanligtvis har en laddbox en laddpunkt där man kan koppla in en bil. Men det finns även laddboxar som har dubbla uttag som då kan ladda två bilar samtidigt. Om man vill ha den möjligheten så kan det vara praktiskt att välja en sådan laddbox istället för att behöva installera en extra laddbox till en andra bil.

Lastbalansering

I samband med att man får en laddbox installerad kan man i de flesta fall komplettera med lastbalansering för att kunna skydda sin huvudsäkring. Laddboxen kommer då prioritera hemmets förbrukning och ladda bilen med det som finns över.

Kontakt

Kontakten till bilen kan vara av olika typer. Typ 2 är Europa-standard och absolut vanligast i Sverige. Men vissa äldre och asiatiska bilar kan ha Typ 1. Kolla upp vad som gäller för din bil.

Om laddboxen har uttag eller fast kabel kan också variera, och vissa laddboxar finns i flera utföranden så man kan välja hur man vill ha den.


Artikeln är framtagen i samarbete med laddboxbolaget.se

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.