Elbilar

Toyota optimerar bZ4X med nya funktioner och sänkt pris

Toyota tar steg för att förbättra sin första elbil bZ4X med en rad uppdateringar som svar på tidigare kritik. Förändringarna syftar till att öka både prestanda och komfort, samtidigt som priset på bilen sänks.

I ett försök att adressera bekymmer kring bZ4X:s räckvidd och laddeffekt har Toyota minskat batteriets buffert och infört ett effektivare värmehanteringssystem. Det nya systemet inkluderar en förbättrad värmeväxlare som lovar snabbare batteriuppvärmning vid laddning, särskilt vid låga temperaturer. Detta förväntas märkbart minska laddningstiden, speciellt från 10% till 80%, även om Toyota inte specificerat exakta tidsförbättringar.

Ett annat tillägg är den uppdaterade klimatanläggningen med infravärme. Denna innovation använder infraröda värmepaneler placerade under instrumentbrädan för att snabbt värma upp kupén, vilket ger en mer behaglig körupplevelse från starten. Det bör noteras att denna funktion endast finns i den exklusiva versionen av bZ4X.

Säkerheten har också förbättrats genom införandet av ett nytt system som kombinerar en dödavinkel-monitor med radar. Systemet kan upptäcka risker för kollisioner från fordon som närmar sig bakifrån och aktiverar automatiskt den bakre varningsblinkersen. Detta tillägg ökar säkerheten för både föraren och andra trafikanter.

För att öka bekvämligheten introducerar Toyota en digital nyckel kompatibel med både Apple- och Android-telefoner. Denna funktion låter användare låsa upp och starta bilen med sin smartphone, och upp till fem användarprofiler kan konfigureras för familjemedlemmar eller delade förare.

Prismässigt har Toyota sänkt kostnaden för bZ4X för att göra den mer tillgänglig för konsumenter. Den framhjulsdrivna versionen med 204 hästkrafter och ett 64 kWh batteri för 51,6 mils WLTP-räckvidd börjar nu på 549.900 kronor. En sänkning med 30.000 kronor. Den fyrhjulsdrivna modellen med 218 hästkrafter och samma batterikapacitet men 46,1 mils räckvidd, erbjuds nu för 569.900 kronor. En prissänkning på 40.000 kronor.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.