Elbåt

Eldriven turistbåt tar plats på Stockholms vatten

Den 16 juni markerar en milstolpe för Strömma Turism & Sjöfart när deras första elektriska sightseeingbåt Prins Daniel börjar trafikera Stockholms vatten. Under en ceremoni på Skeppsholmen den 11 juni fick båten sitt nya namn, Prins Daniel.

Båten är en tidigare fossildriven sightseeingbåt från 1985 som genomgått en omfattande ombyggnation och elektrifiering vid Rindövarvet utanför Vaxholm. Elektronikföretaget Metz har stått för el-projekteringen och installationen av den nya motorn. Med plats för upp till 148 passagerare är båten en viktig symbol för Strömmas hållbarhetsarbete och deras mål att elektrifiera hela sin flotta.

– Det här är ett viktigt steg i företagets utveckling och bekräftar våra ambitioner att vara fanbärare inom framtidens turistnäring där hållbarhet prioriteras högt. Omställningen innebär stora omkostnader för både fordon och ny infrastruktur som vi måste bära själva. Men vi har högt uppsatta mål och redan 2026 sätter vi nästa eldrivna båt i trafik, säger Peter Henricson, Sverigechef på Stromma.

Strömma är ett av norra Europas ledande sightseeingbolag med verksamhet i flera länder. I Nederländerna drivs redan 25 av Strömmas totalt 48 båtar med ren energi och målet är att alla båtar ska vara eldrivna till 2025. I Danmark är för närvarande två elbåtar i drift med fler ombyggnationer planerade.

Prins Daniel kommer att trafikera en ny rutt till Ulriksdals Slott och går initialt fyra lördagar under sommaren med närvarande guide. Båten kommer även att trafikera den ordinarie turen under Stockholms broar, som tar 2 timmar och 15 minuter och utgår från Strömkajen. Förutom de miljömässiga fördelarna med fossilfri drift kommer eldriften att bidra till en tystare och mer behaglig resa för gästerna ombord.

Teknisk specifikation:

  • Elmotor: Danfoss Permanent magnetmotor, 130kw – 780rpm
  • Batterikapacitet: 220 kWh
  • Batterityp: Lithium Systems (LiFePO4) Litiumjärnfosfat
  • Batterispänning: 550-720 VDC
  • Elförbrukning marchfart 6,5 knop: 48kW
  • Maxhastighet: 9 knop

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.