Strana elbåtens jungfrufärd genom Göta Kanal nu genomförd

Nu har det verifierats att det är möjligt att färdas med elbåt genom hela Göta Kanal från Sjötorp vid Vänern i väster till Mem i öster, vid Göta Kanals utlopp i Östersjön, på endast en laddning. Detta var också ett av målen med jungfruresan. Många intressanta nya kunskaper och erfarenheter har vunnits.

Den 19 landmil långa färden har framgångsrikt genomförts under förra veckan. Målen har uppnåtts. Likt Teslas sätt att utveckla ett fordon med lång räckvidd har Norge och Sverige i lyckosamt samarbete nu lyckats visa att även den maritima trafiken kan erbjuda långa och bekväma resor utan minsta räckviddsångest.

Under den miljömässigt positiva färden har besättningen, liksom många applåderande besökare utefter kanalen, fått en konkret försmak av hur framtiden kommer gestaltas i bl a Göta Kanal. Elbåten Strana har visat att det går att förena tyst och samtalsvänlig färd med energieffektiv framdrift helt utan avgasutsläpp i såväl luft som vatten.

Bakom dessa resultat ligger ett svensk-norskt konsortium, som förenar de bästa kompetenser länderna kan få fram. Här har ett lättdrivet skrov utvecklats av svenska båtdesigners och båtbyggare och kombinerats med en unik och lättmanövrerad elmotorpod, utvecklad i Norge. 

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.