Elbilar

Stockholmare älskar elbilar

Stockholmare älskar elbilar. Hela 84 procent av bilägarna i Stockholms city är positiva till rena elbilar mot bara 58 procent av bilisterna i landsorten. ”Det är en markant skillnad i attityden till elbilar mot landsorten”, säger Rikard Lundberg, analytiker på Mejsel, som gjort undersökningen åt eCarExpo, elbilsmässan som kommer till Solna och Friends Arena den 7-9 februari.

Undersökningen gjordes i höstas för fjärde året i rad, denna gång på 1 500 manliga och kvinnliga bilister i hela Sverige. Andelen svarande som är positiva till laddbara bilar i Stockholm och speciellt i city är iögonfallande stor, och intresset är särskilt högt för renodlade elbilar, där fyra av fem vill köra eldrivet.

Om stockholmaren skulle byta bil idag, vilket drivmedel skulle hon då välja?

Innanför Stockholms tullar väljer 46 procent helst en renodlad elbil för nästa bilköp. Sett över hela stor-Stockholm skulle 39 procent köpa en elbil. Men i landsorten är den siffran betydligt lägre, bara 25 procent kan tänka sig att köpa en helt eldriven bil. Men lika många i Stockholm och övriga landet skulle helst välja en laddhybrid, en tredjedel.

– Skillnaderna i hur långt och hur ofta man kör är inte på långa vägar lika stora som glappet i attityd, förklarar Rikard Lundberg som också pekar på att de flesta fortfarande anser att elbilar är för dyra för folks ekonomi.

Kritiken mot höga elbilspriser är inte ny. Föga förvånande är det fler på landsbygden som anser att elbilen är för dyr för deras ekonomi, 71 procent mot bara drygt hälften i Stockholms city och drygt 60 procent i stor-Stockholm.

– Med tanke på bilköparnas föreställning om vad en modern elbil kostar är det extra kul att kunna bjuda på premiärer av en rad nya och ”folkliga” elbilar på eCarExpo i Friends. Bland nyheterna för ”vanligt” folk märks välkomna elbilspremiärer från bland andra Honda, Mazda och Volkswagen, säger Gunnar Dackevall, mässchef och grundare av eCarExpo.

Att stockholmarna verkligen går i täten för omställningen till fossilfri trafik bekräftas ju också av att nästan hälften av alla Sveriges laddbara bilar ”bor” i Stockholms län, enligt statistik från branschorganisationen PowerCircle.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.