Nya, snabbare snabbladdningsstationer etableras nu av Vattenfall InCharge
Vattenfall InCharge etablerar nya och snabbare snabbladdningsstationer vid fem MAX Burgers restauranger i Sverige. Detta är ett led i arbetet med att öka tillgången på snabbladdning vid långresor. Installationerna startar nu och kommer att vara klara hösten 2022.
Vattenfall InCharge har i dag snabbladdare på 20 MAX-restauranger och nu tillkommer ytterligare fem restauranger; MAX i Bollnäs, Hisings Backa, Hyllinge, Jönköping och Gävle. Effekten på snabbladdarna blir även högre än historiska 50 kW och kommer att ligga mellan 120-180 kW.
Enligt en undersökning som Volkswagen låtit göra så är elbilsförare missnöjda med tillgången till snabbladdning vid långresor. Detta vill Vattenfall InCharge vara med och förändra.
– Det är väldigt positivt att vi fortsätter utbygganden av snabbladdare på fler MAX-restauranger i Sverige. Sommaren är en tid då resandet hemma tar fart och vi tycker det är en självklarhet att man kunna göra en längre resa enbart på el. Så det är perfekt att kunna ta en välbehövlig paus och samtidigt kunna passa på att snabbladda extra snabbt, säger Susanna Hurtig, chef Vattenfall E-mobility i Norden.
Elen i laddstationerna är 100 procent fossilfri el från vattenkraft, märkt med Bra Miljöval från Vattenfall. På sikt ska alla MAX-restauranger vid viktiga knutpunkter kunna erbjuda snabbladdning.
– Vi vill att det ska vara enkelt och smidigt att minska sin klimatpåverkan. Med de nya snabbladdningshubbarna hinner man som gäst ladda upp bilen till 80 procent medan man äter en burgare och Crispy Fries, det tar med andra ord mellan 20 och 30 minuter. I dag har vi laddning på 34 restauranger och till årets slut ska över 20 av dem erbjuda snabbladdning, säger Rasmus Billborn, etablerings- bygg- och fastighetschef på MAX.
Samarbetet mellan Vattenfall och MAX började redan 2014 och är ett av Sveriges första långsiktiga samarbeten kring publik snabbladdning.
– Eldrivna fordon är en viktig del för att minska utsläppen inom transportsektorn och göra det möjligt att ta steg mot ett fossilfritt liv. Att kunna ladda utmed vägen då man ändå tar ett naturligt stopp ligger helt rätt i tiden eftersom laddningen anpassas efter elbilsföraren, inte tvärtom, säger Susanna Hurtig.