Infrastruktur

Ny mobil laddningslösning från Volvo CE underlättar arbete utan elnät

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) har lanserat en ny lösning för att tillhandahålla ström till kompakta elektriska maskiner och annan elektrisk utrustning på arbetsplatser som saknar tillgång till elnätet. Den nya produkten, Volvo PU40, är en mobil kraftenhet med en kapacitet på 40 kWh och kommer att finnas tillgänglig i Europa.

– Tack vare en integrerad 17 kW DC-snabbladdare kan PU40 ladda Volvos kompakta eldrivna grävmaskiner på så lite som en timme, eller två timmar för Volvos eldrivna kompakthjullastare. Det är till och med möjligt att snabbladda de kompakta elmaskinerna samtidigt som Power Unit långsamt laddas. Kunderna kan alltså ladda sina maskiner snabbt, tryggt förvissade om att de gör det på det mest kostnadseffektiva sättet. Och maskinerna kommer att vara redo att användas igen när de behövs, vilket maximerar produktiviteten på arbetsplatsen. Att kunna ladda annan elektrisk utrustning med PU40 är en extra fördel, säger Filip Brkljaca som är Product Manager Charging Solutions på Volvo CE.

Laddning på arbetsplatsen

En av de största utmaningarna med att använda elektriska maskiner på arbetsplatser utan elnät är hur de ska laddas. Volvo PU40 Power Unit är utformad för att vara kompakt och mobil vilket gör den lätt att använda på olika platser. Enheten kan ladda Volvos egna kompakta eldrivna maskiner samt annan elektrisk utrustning som till exempel borrmaskiner och sågar, även om de kommer från andra tillverkare.

Flera laddningsalternativ

Volvo PU40 erbjuder två laddningsalternativ: en lågspänningsanslutning på 6 kW AC för att undvika kostnader vid höga belastningar och en snabbare 17 kW DC-laddare. Volvos maskiner kan också laddas via ett 3 kW AC-uttag som kan användas för andra elektriska apparater.

Enkel att transportera

Med en vikt på cirka 900 kg och dimensionerna 1200 x 900 x 900 mm är PU40 enkel att flytta runt på arbetsplatsen. Den kan transporteras med hjälp av pallgafflar vilket underlättar hanteringen på större byggarbetsplatser där flexibilitet är viktig.

Tillgänglighet

Volvo PU40 Power Unit kommer att kunna köpas i Europa genom Volvo CE, Swecon och andra auktoriserade återförsäljare. Denna nya enhet är en del av Volvo CE bredare satsning på laddningslösningar och följer introduktionen av den större kraftenheten Volvo PU500 tidigare i år.

Elektriska maskiner och tillförlitliga laddningslösningar är viktiga komponenter i arbetet med att minska koldioxidutsläppen inom anläggningsbranschen. För att ytterligare stödja denna övergång har Volvo CE publicerat sitt 48-volts likströmsförsörjningsprotokoll. Detta är ett försök att standardisera laddningsprotokollen och göra det enklare för kunder som använder maskiner från olika tillverkare.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.