Elbilar

Nu lanseras nya Hyundai IONIQ Electric

Redan denna vecka är det dags för den efterlängtade lanseringen av nya och uppdaterade IONIQ. Hyundais elektrifierade modell lanserades 2016 och var då första bilen att erbjudas som både elbil, hybrid och laddhybrid. När andra tillverkare nu planerar lansering av sin första elektrifierade modell gör Hyundai andra generationens IONIQ-familj tillgänglig för den svenska marknaden. Redan till helgen finns nya IONIQ Electric och IONIQ Plug-in Hybrid redo för provkörning och för snabba kunder även tillgänglig för direkt leverans hos auktoriserade Hyundai-återförsäljare.

IONIQ Electric har uppgraderats med ökad batterikapacitet från 28 kWh till 38.3 kWh. Något som medför ökad räckvidd med hela 36% och en körsträcka på 311 km (WLTP). Även ombordladdaren har fått förbättrat effekt till 7.2 kW från 6.6 kW för Type 2 AC-laddning. Kunderna kan nu nå 80% laddning på endast 54 minuter vid 100 kW snabbladdning. Nya IONIQ Plug-in Hybrid behåller sin klassledande prestanda med 52 km räckvidd på ren el, men får stora uppdateringar både utvändigt och invändigt.

En av de största uppdateringarna hos båda modellerna är maximerade uppkopplingsmöjligheter tack vare Blue Link®. Via sin smartphone får kunderna nu tillgång till funktioner som styrning och schemaläggning av bilens laddning, kontroll av klimatanläggningen, låsa/låsa upp bilen, skicka planerade färdrutter från telefonen till bilens navigationssystem och mängder med värdefull information. När kunderna väljer det nya navigations- och infotainmentsystemet med 10.25-tumsskärm inkluderas även Hyundai Live Services gratis under fem år. Live Services förmedlar live-uppdaterad information om väder, rådande trafiksituation, fartkameror, laddstationer, POI-sökning och närliggande Hyundai-verkstäder längs med rutten.

Det valbara Infotainmentsystemet bjuder på en stor mängd användbar information som visas på den 10.25 tum stora, delade pekskärmen. Systemet hanterar exempelvis molnbaserad röstigenkänning på sex olika språk (endast via Blue Link®) och två olika hemskärmar med valbara widgets och ikoner. Utöver Apple CarPlay och Android Auto som numera är standard inkluderas även ett system med ny Bluetooth-funktion som låter förare i nya IONIQ att koppla upp två telefoner samtidigt för att kunna strömma musik från båda enheterna.

Interiören hos båda modellerna har fått nya designattribut som förmedlar en ännu mer sofistikerad image. Utöver grå tygklädsel kan kunder välja mellan fyra läderalternativ och samtidigt kommer nu instrumentpanelen i Dark Chrome Accent. Under den nya 10.25-tumsskärmen finns helt nya reglage för klimatanläggningen i svart, elegant och glansig finish. De nya touch-knapparna möjliggör en mer intuitiv kontroll av ventilation och luftkonditionering. För att ytterligare förstärka den moderna interiören har blått ambient-ljus applicerats längs passagerarsidans lägre instrumentpanel till mittkonsolen.

Exteriören har förfinats med en ny front där IONIQ Electric fått ett distinkt mönster i den annars stängda grillen och IONIQ Plug-in Hybrid har smyckats med Hyundais numera ikoniska kaskadgrill. Tillsammans med en ny främre och bakre stötfångardesign skapar det en mer raffinerad och dynamisk look. Fram och bakljusen i LED har redesignats för att IONIQ skall sticka ut även nattetid, samtidigt som de förstärker både estetik och säkerhet. Både IONIQ Electric och Plug-in Hybrid har fått uppsättningar unika och sportigt redesignade 16-tums aluminiumfälgar som förstärker bilarnas karaktär.

För en trygg och säker körupplevelse har samtliga nya IONIQ-modeller utrustats med ett utförligt högteknologiskt och klassledande säkerhetspaket från Hyundai SmartSense. Förarassistans-systemen bevakar hela tiden omgivningen runt bilen för att skydda och varna föraren för potentiella faror längs med vägen. Det konkurrenskraftiga paketet inkluderar exempelvis kollisionsvarning med autobroms (FCW / FCA) med fotgängarvarning och nya funktionen som varnar för cyklister. Bland de många funktioner som förbättrar körupplevelsen och säkerheten under färd finns även filhållningsassistans (LKA) och trötthetsvarnare (DAW) som uppmärksammar föraren att fokusera på vägen. Aktiv filhållningsassistans med Stop & Go-funktion bibehåller säkert avstånd till framförvarande bil och stannar/startar automatisk igen för att följa rytmen i exempelvis rusningstrafik. LDA-funktionen gör dessutom föraren uppmärksam på när framförvarande fordon har kört iväg från stillastående.

Priset för en IONIQ Electric börjar på 389 900 kr och IONIQ Plug-in Hybrid finns att köpa från
314 900 kr före klimatbonus. Svensk lansering redan denna vecka med möjlighet att både provköra och köra hem sin nyinköpta IONIQ. I samband med lansering erbjuds även förmånlig privatleasing för IONIQ Electric på 3 995 kr/mån och 3 395 kr/mån för IONIQ Plug-in Hybrid. Syskonet IONIQ Hybrid ansluter till familjen inom kort med lansering efter årsskiftet.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.