Elbilar

Nokian Tyres lanserar ny märkning som ska hjälpa elbilsägare att hitta bra däck

Det som en gång i tiden startade som en nischmarknad har idag blivit ett intresse för ett stort antal elbilsägare. Den expanderande elbilsmarknaden påverkar även utvecklingen av bildäck. Nokian Tyres har utvecklat och testat däck för elbilar i över tio år. Som ett bevis för att ett däck även passar till elbilar lanserar Nokian Tyres märkningen ELECTRIC FIT™ som ska finnas på Nokian Tyres® premiumdäck.

Försäljningen av elbilar ökar kraftigt globalt. I Sverige var 32 procent av alla nyregistrerade bilar elbilar 2022. Totalt såldes drygt 96 000 elbilar, en tredubbling jämfört med 2020.

För att hjälpa elbilsägare att hitta bra däck kommer Nokian Tyres att markera sina nuvarande och kommande premiumprodukter med märkningen ELECTRIC FIT™. Den visar att Nokian Tyres produkter kan användas både på bilar som har en förbränningsmotor och på elbilar och att däcken ger säkra och utmärkta köregenskaper oavsett vilken typ av motor bilen har.

– Vi har under en lång tid utvecklat och testat våra produkter för att kunna erbjuda våra elbilskunder konkurrenskraftiga premiumdäck. När nu elbilsmarknaden ökar kraftigt så kommer vår nya märkning ELECTRIC FIT™ konkret visa resultatet av vårt arbete under det senaste decenniet, säger Jukka Kasi, Nokian Tyres Senior Vice President Products & Innovations.

Den nya märkningen ELECTRIC FIT™ kommer att användas globalt för att kommunicera att Nokian Tyres sortiment av premiumdäck passar även till elbilar. Information om den nya märkningen ska spridas på alla relevanta kanaler för att hjälpa däckproffs och konsumenter att identifiera Nokian Tyres produkter som däck av hög kvalitet även för elbilar.

Säker körning oavsett vilken typ av bil du kör

De tunga batterierna gör att elbilar väger mer än bränsledrivna bilar. Elbilarna har också ett högt vridmoment och ger en direkt gasrespons. Därför måste däcken kunna klara dessa krafter i alla förhållanden.

– Vår utgångspunkt är att alla våra produkter ska ge säkra köregenskaper oavsett vilken typ av bil du kör. Tester är en nyckelfunktion i vår verksamhet för att garantera att våra däck presterar utmärkt även på elbilar. Övergången till allt fler elbilar har egentligen inte ändrat vårt fokus. Utöver avancerad säkerhet har vi alltid utvecklat även andra egenskaper på våra däck, som till exempel lågt rullmotstånd, slitstyrka och komfort på hög nivå. På elbilar är dessa egenskaper även mer viktiga eftersom förare av elbilar tenderar att vara mer medvetna om dessa egenskaper, berättar Jukka Kasi.

Utöver premiumdäck av hög kvalitet som passar för alla typer av bilar har vissa Nokian Tyres specialdäck för elbilar funktionen Nokian Tyres SilentDrive®. Tekniken minskar däckljudet i kupén vilket ökar komforten i tysta elbilar. Dessa däck är bästa möjliga val för de mest hängivna elbilsägare.

Ständiga innovationer garanterar sömlös passform för elbilar

Nokian Tyres uppfann världens första vinterdäck år 1934. Sedan dess har Nokian Tyres ständigt lanserat nya innovationer för säker bilkörning i alla förhållanden och årstider och för alla typer av fordon. Utvecklingen av elbilsdäck började för över tio år sedan.

– Sedan elektrifieringen av bilar började har vi testat våra däck och däckprototyper på flera elbilar. Vi har testat våra däck i de mest krävande förhållanden för att ständigt förbättra deras prestanda, oavsett vilken typ av motor bilen har, säger Jukka Kasi.

Som ett resultat av det omfattande utvecklingsarbetet lanserade Nokian Tyres världens första vinterdäck speciellt för elbilar år 2014. Däcket var också världens första vinterdäck i klass A när det gäller rullmotstånd. År 2012, då Tesla lanserade sin elbil Model S, slog Nokian Tyres världsrekordet i körning på is. Hastigheten var 252,09 km/h med en elbil. År 2020 lanserade Nokian Tyres världens första dubbdäck speciellt för elbilar.

– För oss som världens nordligaste däcktillverkare har det alltid varit en motivation att kunna erbjuda bilförare säker körning året runt. Därför ville vi erbjuda säkrast möjliga vinterdäck även för de första elbilsägarna. För oss är vintern en ultimat utmaning och våra kunskaper om de mest tuffa och varierande vinterförhållanden driver ständigt vårt utvecklingsarbete framåt, säger Jukka Kasi.

Nokian Tyres testbilsflotta uppdateras regelbundet för att kunna följa den snabba utvecklingen av biltekniken och för att kunna erbjuda bilförare lika avancerade däck. Som däckbranschens pionjärer är vi vana vid att ligga i framkant, när bilbranschen utvecklas följer våra däck med i utvecklingen.

Snart är elbilar bara bilar

Tidigare var det riktiga entusiaster som köpte en elbil men in takt med att elbilarna har blivit mer vanliga är allt fler konsumenter intresserade av att köpa en elbil. Många etablerade biltillverkare satsar allt mer resurser i utvecklingen av elbilar som ett alternativ till bilar med en förbränningsmotor.

– Snart kommer elbilar dominera nybilsförsäljningen. Vi håller på att flytta oss mot ett normalläge då det inte längre är något speciellt med elbilar utan de är bara bilar. Norge är ett bra exempel där över 80 procent av alla sålda nya bilar är elbilar. De norska bilisterna har under årens lopp visat en stark kundnöjdhet för våra premiumdäck. Det visar att vi är helt ELECTRIC FIT™ och är redo när resten av världen kommer upp till samma nivå som Norge, säger Jukka Kasi.

Framtidens däck blir ännu mer hållbara

Elbilarna ses ofta som en viktig pusselbit när det gäller att minska koldioxidutsläppen och den globala uppvärmningen.

– Vårt fokus är att gå vidare från lägre rullmotstånd och energieffektivitet mot mer hållbara material och produktionsmetoder. Vi håller på att bygga världens första helt koldioxidfria däckfabrik i Rumänien och vi tror att den kommer att sätta en ny standard för däckindustrin, säger Teppo Huovila, Nokian Tyres Vice President. Quality & Sustainability.

Nokian Tyres har även presenterat ett konceptdäck ”Nokian Tyres Green Step”. 93 procent av däckets material är förnybara eller återanvändbara vilket är världsledande. Målet fram till år 2030 är att 50 procent av allt material som används i företagets produkter ska vara förnybara eller återanvändbara.

ELECTRIC FIT™

Nokian Tyres produkter fyller kraven som elbilar och bilförare ställer för däcken. Sömlös ELECTRIC FIT™ kompatibilitet innebär att du kan lita på att däcken är säkra och presterar utmärkt oavsett körförhållandena. Och vi slutar aldrig att utvecklas. Som alltid kommer vi att fortsätta att testa däck för att du inte ska behöva göra det. Genom att välja säkra däck kan du tryggt köra vidare.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.