Eldrivna arbetsfordon

Munro presenterar eldrivet terrängfordon för räddningstjänst

Munro Vehicles som tillverkar helelektriska terrängbilar och är Skottlands enda serieproducerande biltillverkare har nu presenterat en specialutgåva av sin eldrivna terrängbil MK_1 – Mountain Rescue Edition.

Den fyrhjulsdrivna terrängbilen är den första specialutgåvan som skräddarsytts för behoven hos fjällräddning och brandkårer som behöver ett robust terrängfordon som kan nå skadade och bränder i avlägsen och utmanande terräng.

Lanseringen av fordonet följer omfattande samråd och diskussioner med skotska, engelska och walesiska fjällräddningsteam och flertalet regionala brandkårer. De viktigaste egenskaperna inkluderar takmonterade blåa ljus och utrymme att bära en bår säkert inom fordonets skydd, tillsammans med tre passagerare och all deras utrustning.

Mountain Rescue Edition följer snabbt i hjulspåren av Munro MK_1 Pick-Up som lanserades i maj. Mountain Rescue Edition understryker den anpassningsförmåga som MK_1 erbjuder både kommersiella och privata kunder och signalerar Munros strategiska uppdrag att uppfylla betydande global marknadsefterfrågan på utsläppsfria terrängfordon. Både Munro MK_1 Truck och MK_1 Pick-Up:s unika förmågor gör det möjligt för kunder som verkar inom utmanande sektorer som gruvdrift, bygg, verktyg, jordbruk och försvar att möta omedelbara mål för minskat koldioxidutsläpp utan att kompromissa med prestanda.

Munros vd och medgrundare Russell Peterson sa; “Vi är glada över att kunna visa upp Mountain Rescue-utgåvan av vårt eldrivna terrängfordon MK_1. Vi har konsulterat med flera bergsräddningsteam för att bäst förstå deras unika krav på ett terrängfordon för bårbärare som kan korsa den tuffaste terräng. Att MK_1 är en så anpassningsbar plattform är ett bevis på designens renhet, osmyckad av periferier. Våra no-nonsense fordon är lämpade för de tuffaste jobben i den hårdaste terräng. Han fortsatte; “Vi måste uttrycka vårt tack till distributören av utomhusutrustning, Lyon, som tillhandahöll utrustningsväskorna och båren för lanseringen. Vi ser fram emot att bygga upp vårt samarbete med dem”.

Det rymliga, lättlastade bakre flak på Munro MK_1 Truck rymmer en 1050 kg Euro Pallet-nyttolast, medan Performance-modellen har en maximal bromsad släpkapacitet på 3500 kg för enkel transport av all last från specialiserade tekniska räddningsverktyg till vattentankar och katastrofhjälpsredskap.

Med en maximal effekt på 375/280kW kombinerat med ett vridmoment på 700Mn/516ft-lb klarar Munro MK_1 sprinten till 60mph på bara 4,9 sekunder. En 220KW elmotor och ett val av Utility- och Range-varianter erbjuds också.

Påfyllning av 82,4kWh-batteriet från 15 till 80% kan snabbt utföras med en 100kW DC-laddare på bara 36 minuter. Med ett fulladdat batteri har MK_1 en räckvidd på mer än 190 miles, vilket gör att den kan köras off-road i upp till 16 timmar på en enda batteriladdning.

Munro är designad, konstruerad och byggd i Storbritannien och är det första lätta fordonet som sätts i produktion i Skottland på mer än fyra decennier.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.