Batterier

Litiumbatteriet – Årets sopa 2019

Den 22 november delar NSR ut benchlearning-priset Årets sopa på NSR-dagen i Helsingborg. Årets pristagare är litiumbatteriet. Motiveringen är att litiumbatteriet innehåller en sällsynt metall och dessutom är en svår nöt att knäcka när det gäller säker och effektiv återvinning.

Årets Sopa tilldelas en produkt som är vanligt förekommande i vårt samhälle och som innehåller bland annat en sällsynt jordartsmetall – litium.

– Litiumbatteriets tillkomst har imponerat på Nobelstiftelsen, men i återvinningsledet finns en hel del kvar att önska. Här har något gått fel, då det krävs skyddsutrustning för att kunna hantera det i avfallshanteringen. Att mängden litium i varje batteri dessutom är så liten, och att den är svår att komma åt, gör att återvinningen försvåras och nästintill tillintetgörs, säger Kim Olsson, vd för NSR AB.

Litiumbatteriet – en stor beståndsdel i många av dagens och framtidens elbilar – är en icke hållbar produkt där tekniken för att ta tillvara litium borde utvecklas i snabbare takt. Det pågår forskning i Sverige, men längst har man kommit i Kina. Kanske kan detta pris hjälpa till att snabba på återvinningsteknikerna?

Årets sopa initierades 2017 för att stimulera utvecklandet av mer cirkulära produkter. Priset delas ut i samband med NSR-dagen – en branschdag med syfte är att inspirera till långsiktigt hållbara val.

Tidigare pristagare:
2018 – engångsblöjan
2017 – plastförpackningen

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.