Laddboxar

Lastbalansering på laddboxar – vad innebär det?

Idag har majoriteten av alla laddboxar möjlighet att kompletteras med lastbalansering. Vissa laddboxar har lastbalansering redan inbyggd och behöver således bara aktiveras. Utan lastbalansering kan det bli mycket svårt att ladda bilen hemma, även om man använder sig av en högkvalitativ laddbox från ett professionellt varumärke.

Vad är lastbalansering?

Enkelt förklarat kan man säga att lastbalanseringen gör det möjligt att ha igång flera eldrivna apparater samtidigt, utan att riskera att elnätet överbelastas. Istället för att full effekt går åt till att ladda din bil, kan lastbalanseringen göra att du kan ladda bilen samtidigt som du kör en tvättmaskin och tar hand om dammsugningen – men då på en lägre effekt. Strömmen balanseras således ut på ett mer användbart sätt.

Laddbox med lastbalansering

En laddbox med lastbalansering är ett utmärkt alternativ för dig som bor i hus och som äger en elbil eller laddhybrid. När du använder dig av hushållsmaskiner som tvättmaskin, dammsugare eller spis kommer lastbalanseringen se till att hushållets behov prioriteras först, innan resterande el går vidare till att ladda bilen. När du har tvättat och städat klart ökas sedan effekten för att ladda bilen snabbare.

Det finns många fördelar med att välja laddbox med lastbalansering och den främsta är att du slipper oroa dig för att säkringar överbelastas. Lastbalansering förhindrar att proppen går i bostaden, i fastigheten eller på arbetsplatsen – så att du får en mycket enklare vardag.

Dynamisk och statisk lastbalansering

Man kan säga att det finns två olika typer av lastbalansering – dynamisk och statisk. Den dynamiska lastbalanseringen mäter den totala elförbrukningen av hela fastigheten för att därefter ge överskottet till laddboxen. Vid dynamisk lastbalansering ska laddboxen installeras till elcentralens elmätare. Med hjälp av signalkablar eller Wi-fi kan laddboxen då känna av hur förbrukningen ligger till och sänka eller höja effekten efter behov.

Statisk lastbalansering är en enklare variant som även kallas för lastvakt. Vid statisk lastbalansering väljer du själv vilken maxeffekt som laddboxen ska ha, utan att laddboxen själv kan överstiga detta. Observera att statisk lastbalansering inte kommer att ta hänsyn till hushållets elförbrukning, utan endast till den elförbrukning som går åt till att ladda bilen så du kan själv behöva helt stoppa laddningen vid effekttoppar för att skydda säkringen.

Att välja en laddbox med dynamisk lastbalansering brukar rekommenderas då huvudsäkringen skyddas automatiskt och man behöver inte hålla koll själv och planera laddningen lika mycket.


Artikeln är framtagen i samarbete med laddboxbolaget.se

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.