Elbilar

Laddgräns för elbilsbatterier införs på färjor i Grekland

Den som planerar att resa till Grekland med elbil bör vara medveten om en ny regel som trädde i kraft i mitten av april 2024. Den grekiska regeringen har infört en förordning som förbjuder fullt laddade el- och plug-in hybridbilar på färjor. Enligt den nya regeln får batterierna i dessa fordon endast vara laddade upp till maximalt 40 procent vid ombordstigning. Detta är en säkerhetsåtgärd som genomförs av det grekiska ministeriet för sjöfart och ö-politik.

Kontroll vid ombordstigning

De stora grekiska rederierna, inklusive Anek Lines, Minoan Lines och Superfast Ferries, har redan uppdaterat sina hemsidor med information om denna nya regel. Anek Lines, som trafikerar rutter mellan Pireus och Kreta samt Italien och Grekland, är ett exempel på ett rederi som implementerar dessa kontroller. Resenärer med elbilar måste nu planera sina resor och laddningar noggrant för att säkerställa att de anländer till färjeterminalen med en batterinivå på mellan 30 och 40 procent.

Begränsat laddningsnätverk

Den nya regeln skapar extra utmaningar för turister med elbilar särskilt med tanke på att Greklands laddningsnätverk fortfarande är under uppbyggnad. För närvarande finns det cirka 2000 offentliga laddstationer. De är främst belägna i södra delen av landet längs de stora trafiklederna och runt större städer, särskilt i Aten. På öarna är laddningsmöjligheterna betydligt färre.

Elbilar och brandrisk

Enligt experter från ADAC finns det inga bevis för att elbilar skulle innebära en högre brandrisk jämfört med traditionella bensin- eller dieselbilar. Trots detta betonar ADAC behovet av ökad medvetenhet och utbildning kring de specifika brandscenarier som kan uppstå med elbilar. Många besättningar på färjor är fortfarande oerfarna när det gäller att hantera bränder i elbilar. Dessutom påpekar försäkringsbolag att det finns mycket kvar att göra för att förbättra säkerheten i dessa situationer.

Denna sammanfattning bygger på information från ADAC, som betonar vikten av att resenärer är väl förberedda och medvetna om de nya reglerna för att undvika problem vid resa med elbil i Grekland.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.