Elbilar

Västerländska biltillverkare är rökta

Kevin Williams från InsideEVs reste nyligen till Kina för att besöka Beijing Auto Show och rapporterar om sina upplevelser där. På mässan fick han en förstahandsblick av hur långt framme kinesiska elbilstillverkare ligger inom utveckling och produktion, och han lämnade landet övertygad om att västerländska biltillverkare har blivit akterseglade.

Williams körde ett dussin olika elbilar och samtalade med insatta personer under sin vecka i Kina. Han beskriver sina intryck som en “tour de force” av teknologisk innovation. Kinesiska biltillverkare erbjuder bilar med högteknologiska funktioner, sofistikerad design och konkurrenskraftiga priser. Dessutom är de integrerade med den senaste digitala tekniken och använder avancerade skärmar som centrala nav för bilarnas funktioner.

En av hans mest iögonfallande observationer var bristen på intresse för västerländska märken. Trots lanseringen av nya konceptbilar på mässan, lyckades inte märken som Buick, Mazda eller Toyota locka några större skaror. Istället dominerades publiken av kinesiska tillverkare som Li Auto, Xiaomi och Geely. Detta beror till stor del på att västerländska märken inte har hållit jämna steg med de lokala tillverkarna i fråga om mjukvaruutveckling, kvalitet och prisvärdhet.

Enligt Williams har västerländska biltillverkare ofta en defensiv inställning till den kinesiska framgången, och försöker avfärda deras bilar som subventionerade och tekniskt undermåliga. Men han anser att dessa påståenden är grundlösa. Istället menar han att Kina lyckats förstå sin marknad och tillverkar bilar som uppfyller konsumenternas önskemål om uppkopplade fordon med stora skärmar och avancerad teknik.

Williams betonar också att medan amerikanska och europeiska tillverkare försöker hålla sig kvar genom att blockera importen av kinesiska elbilar, kommer det inte att leda till bättre bilar. Kinesiska elbilar är tekniskt överlägsna och västerländska tillverkare måste nu spela ikapp för att undvika att bli fullständigt omsprungna.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.