Hyundai NEXO får Teknikens Världs Stora Bilpris 2020

Hyundai har länge legat i framkant när det kommer till utveckling av miljövänliga drivlinor. Redan 2013 lanserade den koreanska biltillverkaren ix35 Fuel Cell – världens första massproducerade vätgasbil. NEXO som är Hyundais andra generation vätgasbilar världsdebuterade på Geneva Motor Show 2018 och har sedan dess mottagit ett flertal priser världen över. 

NEXO som i dagsläget är marknadens mest energieffektiva och tekniskt mest avancerade vätgasbil har nu belönats med ytterligare en stor utmärkelse – Teknikens Världs Stora Bilpris 2020. Varje år delar den Bonnierägda biltidningen Teknikens Värld ut sitt Stora Bilpris till den bil som redaktionen anser har varit mest framträdande och gjort störst avtryck i samtiden. Ur ett starkt startfält på tio olika nominerade kandidater var det 2020 en bränslecellsbil som stod som slutgiltig segrare. 

Motiveringen lyder: ”Med 60 mils verklig räckvidd och utrymmen stora nog för en familj gör Hyundai NEXO den vätgasdrivna bränslecellsbilen till ett verkligt alternativ till traditionella bilar. Med NEXO behöver man inte göra avkall på vare sig köregenskaper eller lastförmåga för att kunna köra framtidens teknik. En elbil som tar tre minuter att ”ladda”. Vätgasbilen har aldrig varit bättre!”

”Vätgastekniken raderar elbilarnas stora nackdel, det vill säga laddtiden. Och vätgas kan tillverkas av solenergi eller vindkraft eller nästan vad som helst. Naturligtvis ligger det här i framtiden, det krävs infrastruktur för det. Men faktum är att tekniken finns redan nu, och Hyundai NEXO inte bara finns – den är en riktigt bra bil som fungerar som en vanlig bil. Ja, den är dyr – men den är framtiden”, säger Marcus Engström, Chefredaktör på Teknikens Värld.

Tobias Joelsson, PR & Informationschef på Hyundai Sverige kommenterar: ”Att Hyundai NEXO belönas med ett sånt här erkännande från Teknikens Värld är väldigt kul. Att en vätgasbil tar hem Stora Bilpriset 2020 är ett direkt bevis på att Hyundais satsning på alternativa drivlinor är på rätt väg. NEXO är utan tvekan en av de bästa bilar vi byggt och SUV-designen kombinerat med vätgasteknologin gör den på många sett dessutom optimal för det kalla svenska klimatet.”

NEXO är en modern SUV med alla tänkbara aktiva säkerhetsfunktioner och energieffektiv drivlina som ger bilen en imponerande räckvidd på 666 km (WLTP). Tack vare bränslecellsteknologin tar det likt en traditionell bensinbil bara tre minuter att tanka NEXO full med vätgas. Gas som sedan via bränslecellen konverteras till el för att driva elmotorn. Allt med endast vattenånga som utsläpp.

Hyundai ligger i framkant när det kommer till utvecklingen av miljövänliga bilar och erbjuder idag marknadens bredaste utbud av elektrifierade drivlinor. Något som gjort att Hyundai legat i topp även tidigare år då Stora Bilpriset delats ut. 2017 stod Hyundai IONIQ Electric som slutgiltig segrare och 2019 belönades Kona Electric med en hedervärd andraplats. Andra generationen IONIQ har redan lanserats och samtidigt som många biltillverkare planerar introduktion av sina första elbilar gör en uppgraderad version av Kona Electric svensk debut redan efter årsskiftet. Hyundai strävar hela tiden efter att ligga i framkant och fram till 2025 har företaget som mål att lansera 17 helt elektriska modeller, varav hela 10 är bränslecellsfordon.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.