BatterierElbilar

Hur länge håller batteriet i en elbil? Uppdaterad rapport från Recurrent ger svar

Är du intresserad av att köpa en begagnad elbil? Då har du säkert funderat över batteriets skick och livslängd. Recurrent är en organisation som specialiserar sig på batterianalys. De har nyligen publicerat en uppdaterad rapport om just detta ämne. Här sammanfattar vi de viktigaste insikterna.

Batteribyten i äldre elbilar

Recurrent har undersökt batteribyten hos 20 000 elbilar och funnit att de flesta batteribyten sker i de äldsta elbilarna på marknaden. Dessa bilar är nu cirka 14 år gamla vilket visar att tekniken hållit ganska bra över tid.

Mellan 2015 och 2022 ökade batteristorlekarna i elbilar med i genomsnitt 122%, vilket innebär att moderna elbilar kan förlora mer batterikapacitet innan ett byte blir nödvändigt. Förbättringar i batteri- och värmehanteringssystem förväntas dessutom förlänga batteriernas livslängd ytterligare.

Sällsynta batteribyten

Trots två stora batteriåterkallelser för Chevrolet Bolt EV och Hyundai Kona Electric där tillverkarna ersatte alla batteripaket, är batteribyten annars ovanliga. Enligt Recurrent har endast 2,5% av batterierna i deras undersökta bilar bytts ut. För bilar tillverkade före 2015 är bytestakten 13% medan den för nyare bilar (2016 och framåt) är under 1%.

Garantitäckning och nyare modeller

De flesta batteribyten sker under garantitiden och beror ofta på barnsjukdomar hos nya bilmodeller. Till exempel har nya Hummer EV och Rivian-modeller haft fler byten än genomsnittet men dessa har täckts av tillverkarnas garantier. Även de stora ersättningsprogrammen för Chevrolet Bolt och Hyundai Kona berodde på tillverkningsfel i de tidiga modellerna.

Hur länge håller ett elbilsbatteri?

Det är svårt att ge ett exakt svar på hur länge ett elbilsbatteri håller eftersom elbilar inte funnits på marknaden tillräckligt länge för att vi ska kunna se hela deras livscykel. Det vi vet är att batterierna i äldre modeller som Nissan LEAF och Tesla Model S har visat sig hålla längre än många trodde. För bilar från 2015 och tidigare har bara 13% av ägarna rapporterat att de behövt byta batteri.

För nyare bilar från 2016 och framåt är bytestakten ännu lägre, under 1%. Nästan alla dessa byten har skett under garantin.

Batteriers “andra liv”

När batterier i elbilar blir för degraderade för att driva bilar kan de fortfarande användas för andra ändamål som energilagring i hem eller företag. Detta förlänger batteriernas livslängd och bidrar till hållbar energihantering.

Baserat på Recurrents rapport kan vi konstatera att batterier i elbilar generellt sett håller länge och att batteribyten är relativt ovanliga, särskilt för nyare modeller. Förbättringar i batteriteknik och hanteringssystem lovar ännu längre livslängd för framtidens elbilar vilket är goda nyheter för både miljön och bilägare.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.