Elbilar

Försäljningen av Volkswagens nya elbil ID.3 startar den 20 juli

Fyra veckor efter beställningsstarten av den begränsade modellen ID.3 1st för förbokare, öppnar nu Volkswagen beställningar för allmänheten den 20 juli 2020.

  • Från den 20 juli kan ID.3* beställas hos återförsäljare i många europeiska länder, däribland Sverige
  • Sju förkonfigurerade modeller och två batteristorlekar tillgängliga – grundversionen släpps senare
  • Alla modeller är berättigade till full klimatbonus på 60 000 kronor i Sverige
  • Rabatterad laddning på WeCharge för köpare av ID.3
  • Försäljningschef Jürgen Stackmann: “Vi förverkligar vår vision om utsläppsfri mobilitet för alla.”

Kunder i många europeiska länder – däribland Sverige – kommer att kunna välja mellan sju förkonfigurerade ID.3-modeller hos återförsäljarna och samtidigt beställa passande laddningsutrustning. Köparna kan dra fördel av attraktiva rabatter för laddning via WeCharge. Alla sju ID.3-modeller kommer att vara berättigade till det maximala statliga bidraget på 60 000 kronor som klimatbonus i Sverige. Subventioner kommer att finnas tillgängliga för ID.3 också i många andra europeiska länder.

– Vi är överväldigade av den lojalitet som så många förbokare visat. En stor majoritet av dessa kunder har redan beställt sin ID.3 1st från en återförsäljare. Andra kunder, som har fått vänta på att produktionsförsäljningen ska starta, kommer nu att kunna beställa sin bil. Från och med 20 juli kan de välja mellan sju förkonfigurerade ID.3-modeller med de mest populära utrustningsalternativen hos sina återförsäljare, säger Jürgen Stackmann, Volkswagens försäljningschef.

Med förbehåll för lokala villkor är alla ID.3-modeller som kan beställas från och med 20 juli berättigade till subventioner i Sverige och i andra europeiska länder. I Sverige får kunderna tillgång till den maximala klimatbonusen för elbilar på totalt 60 000 kronor. Svenska priser på de sju beställningsbara versionerna kommer att offentliggöras den 20 juli.

– Jag är övertygad om att e-mobiliteten nu får sitt genombrott. Våra modellnamn som Family, Style, Tech och Tour antyder att vi kommer att ha rätt ID.3 för alla – till ett attraktivt pris. På detta sätt förverkligar vi vår vision om utsläppsfri mobilitet för alla, säger Jürgen Stackmann.

Life – Style – Business – Family –Tech – Max

Dessa är sex av sju versioner som kunderna kan beställa från och med den 20 juli, tillgängliga för leverans från oktober. De är baserade på grundmodellen ID.3 Pro Performance med ett 58-kWh batteri (netto batterienergiinnehåll) för en räckvidd på upp till 420 km (WLTP**) med effekt på 150 kW och bakhjulsdrift. Drivsystemet levererar ett maximalt vridmoment på 310 Newtonmeter för smidig acceleration från stillastående till 60 km/h på endast 3,4 sekunder.

För bilar som levereras under 2020 får kunderna senare en gratis uppdatering för den digitala funktionen AppConnect. För Tech och Max kommer också bilens head-up-display att uppgraderas med de funktioner som innehåller AR, så kallad förstärkt verklighet. Alla modeller som levereras under första kvartalet 2021 kommer att vara utrustade med samtliga funktioner.Beroende på kundgrupp erbjuder de förkonfigurerade modellerna de mest populära utrustningspaketen. Varje modell har ett navigationssystem för områdesoptimerad navigering, adaptiv farthållare och telefonfunktionen “Comfort” med induktiv (trådlös) laddning.

ID.3 Life är tänkt för kunder som söker en produkt på instegsnivå utan att ge avkall på komfort. Komfortpaketet inkluderar rattvärme, sätesuppvärmning och ytterligare två USB-C-portar.

ID.3 Style har det stora designpaketet, inklusive matrix-LED-strålkastare, LED-bakljus med dynamisk svepfunktion samt panoramatak.

ID.3 Business är en typisk allroundbil med det lilla designpaketet, inklusive matrix-LED-strålkastare och tonade rutor, komfortpaket och assistanspaket med backkamera och “Keyless Access”.

ID.3 Family erbjuder stort utrymme, ljus och bekvämlighet med det stora designpaketet, inklusive matrix-LED-strålkastare och stort panoramatak, det stora komfortpaketet med 2-zons Air Care luftkonditioneringssystem och assistanspaketet med backkamera och “Keyless Access”.

ID.3 Tech är tänkt för tekniskt intresserade som kommer att uppskatta assisterad körning med det stora designpaketet, inklusive matrix-LED-strålkastare, större assistanspaket med Travel Assist, Side Assist och Emergency Assist, samt större infotainmentpaket, inklusive head-up-display med förstärkt verklighet AR och Premium Sound-paket.

ID.3 Max erbjuder maximal design, teknik, sport och komfort, med samtliga utrustningspaket inklusive head-up-display med förstärkt verklighet AR, 12-vägs elmanövrerad massagestol, progressiv styrning och DCC (Dynamic Chassis Control).

Elkörning för längre resor med ID.3 Tour med en räckvidd på upp till 550 km (WLTP)

Tour, den sjunde förkonfigurerade modellen, kan också beställas från och med 20 juli. Den är baserad på den fyrsitsiga ProS-modellen som möjliggör ett större batteri (77 kWh netto batterienergiinnehåll) med en räckvidd på upp till 550 km (WLTP) och 125 kW DC-laddning.

ID.3 Tour är redan utrustad med alla funktioner du vill ha på längre resor: head-up-display med förstärkt verklighet AR och sound-paket, matrix-LED-strålkastare, komfortpaket, 12-vägs elmanövrerad massagestol och assistanspaket där samtliga förarsassistanssystem ingår, samt 19-tums aluminiumhjul.

Sju modeller inriktade på koldioxidneutralitet

– Zwickau-anläggningen är redan klar för 100 % e-mobilitet. Vi fokuserar produktionen för ID.3 på de mest populära batteriversionerna och utrustningsnivåerna. Dessutom har kunderna ett fritt val av färger, flera exteriöra stylingpaket och fälgar såväl som andra individuella alternativ, Genom användning av förnybar energi för fordons- och batteriproduktion vill vi med ID.3 erbjuda en neutral CO2-balans, säger Thomas Ulbrich, med ansvar för e-mobilitet på Volkswagen.

Förnybar el för hållbar laddning och WeCharge-rabatter

I Sverige kommer ID.3-kunderna att erbjudas möjlighet att teckna avtal kring förnybar el med tre års fri hemmaladdning, i och med Volkswagens samarbete med Jämtkraft. Volkswagen rekommenderar användning av förnybar energi för att säkerställa ett lågt koldioxidavtryck för ID.3 i användningsfasen. Ett brett utbud av laddare för ID.3 och en installationstjänst kan också beställas via Elli:
https://www.volkswagen.se/sv/elbilar/laddning-och-rackvidd/id-charger.html

Alla sju ID.3-modeller har snabbladdningsfunktion. ID.3-kunder får full åtkomst till offentliga laddningsstationer i Europa, inklusive IONITY-snabbladdningsnät. I Sverige ingår WeCharge Go i ett år, vilket innebär att köpare av någon av de sju förkonfigurerade modellerna utan månadskostnad kan ladda via IONITY till priset 6,29 kronor/kWh. Detta kan uppgraderas till alternativet WeCharge Plus som innebär en månadskostnad på 115 kr och laddning för 3,40 kr/kWh.

Miljardinvestering i demokratisering av e-mobilitet

Volkswagen planerar i sin elbilsoffensiv att till 2022 erbjuda elbilar i alla de viktigaste fordonssegmenten. Volkswagen strävar efter att bli världsledande inom e-mobilitet under de kommande åren och investerar därför 33 miljarder euro över hela koncernen fram till 2024, varav 11 miljarder euro är öronmärkta för märket Volkswagen. År 2025 räknar märket Volkswagen med att årligen producera 1,5 miljoner elbilar.

Instegsmodellen Pure med en räckvidd på upp till 330 km (WLTP) kommer att presenteras inom några månader.

* Avser alla ID.3-modeller: CO2-utsläpp i g/km: 0; effektivitetsklass: A+** All specificerad räckvidd bestäms med hjälp av Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP) för personbilar och lätta nyttofordon. Den faktiska räckvidden skiljer sig i praktiken beroende på körstil, hastighet, användning av komfort/tillval, utomhustemperatur, antal passagerare/nyttolast och topografi.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.