Försäkringsbolag tipsar om hur du laddar din elbil säkert

Eluttag som eluttag, eller? Nej, fel uttag vid elbilsladdningen kan innebära stora risker inte minst om uttaget finns i anslutning till bostaden. Vanliga vägg- och motorvärmaruttag är inte gjorda för så hög belastning som elbilen kräver och ökar risken för brand.

Det säljs allt fler elbilar och visst känns det skönt att åka till jobbet och affären utan avgaser. Men elbilen ställer stora krav på laddning och elinstallationen hemma. Elbilsägaren kan också ”luras” av det följer med en olika laddkablar men läser man bruksanvisningen mer noggrant finns flera förbehåll.
– Det följer ofta med en vanlig sladd med elbilen men i det finstilta ska den endast användas i nödfall och om man följer de elsäkerhetsregler som finns, säger Anders Dahlén som arbetar med att förebygga skador på Länsförsäkringar Jämtland.

När belastningen blir för hög i ett eluttag kan det ganska snabbt bli väldigt varmt. I värsta fall kan det börja brinna. Katastrofalt om uttaget sitter i anslutning till bostaden.
– Vi har sett flera exempel på uttag som utvecklat stark värme där plasten smält och blivit bränd, säger Anders Dahlén.

Som elbilsägare är det viktigt att ha en laddstation som är installerad auktoriserad elfirma. En laddbox eller en laddstolpe som är avsedd för elbil klarar av den höga belastningen.
– De som köper en ny elbil får säkert bra information om laddning och laddstolpe men vi är precis i början av en växande begagnatmarknad och där finns en farhåga att kunskapen inte följer med till den nya ägaren, säger Anders Dahlén.

Nyligen gav elsäkerhetsverket försäljningsförbud för ett av de vanligare märkena för laddboxar. Däremot får ägarna fortsätta använda sin laddbox även av det fabrikatet tills tillverkaren åtgärdat den brist som elsäkerhetsverket avser. Anders Dahlén tycker inte man ska vara orolig men noga följa de anvisningar man får av installatören.
– Det är en ung marknad och teknikutvecklingen går fort. Det är inte helt förvånande att det dyker upp brister och produkter som inte fullt ut följer de standarder vi har, säger Anders Dahlén.

Tre tips för säker elbilsladdning

  • Ladda inte bilen i vanliga vägg och motorvärmaruttag. Det är inte tillräckligt säkert. Även om det följer med en vanlig elkabel är den gjort för nöd-laddning kortare stunder.
  • Installationen av din laddstation eller laddbox ska göras av en auktoriserad elfirma.
  • Använd aldrig förlängningssladd. Det kan innebära att säkringen inte skyddar på rätt sätt.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.