Infrastruktur

Förenklat investeringsstöd på plats för laddstationer i hem och på arbetsplatser

Antalet laddbara fordon och publika laddstationer i landet ökar. Samtidigt har det ”nygamla” investeringsstödet ”Ladda bilen” kommit ut, som förenklar ansökningsförfarandet för villor, flerbostadshus samt företag och organisationer.

Laddinfrastrukturen fortsätter att byggas ut i landet och vi har nu omkring 9000 publika laddpunkter i landet. Majoriteten av dessa, nära 90 %, har laddhastigheter mellan 3,7 och 22 kW, så kallad destinationsladdning som sker där bilen står parkerad antingen i hemmet, vid butiken eller på arbetsplatsen.

Under oktober kom det ”nygamla” investeringsstödet ”Ladda bilen” ut, motsvarande det som tidigare hette ”Ladda hemma”. Stödet är särskilt viktigt för utbyggnaden av destinationsladdning och riktar sig nu mot tre olika målgrupper: privatpersoner som vill installera laddbox i hemmet; företag, organisationer, kommuner och liknande aktörer; samt boende i flerbostadshus.

De viktigaste skillnaderna i det nya stödet är att själva ansökningsförfarandet nu blir lättare, samt att den sökande personen/organisationen kan få ta del av stödet retroaktivt. Förenklingen är kanske allra viktigast för BRFer.

– Power Circle har varit pådrivande för en förenkling av investeringsstödet, så vi är glada att dessa förändringar gått igenom, säger Daniel Kulin, sakkunnig e-mobilitet på Power Circle. Men vi tycker fortfarande att det ska ställas högre tekniska krav på installationerna så att den laddinfrastruktur som byggs nu har förutsättningar att bidra med nytta till resten av elsystemet.

I slutet av oktober rullar 2 419 fler laddbara fordon på Sverige vägar, varav 27 % av tillskottet är elbilar. Fördelningen mellan det totala beståndet elbilar (inkluderat lätta lastbilar och motorcyklar) och laddhybrider i trafik i Sverige är 35 % respektive 65 %.

Antalet nya laddbara fordon hittills i år är något lägre än vad som förväntades i början av året, vilket förmodligen beror på begränsningar i batteriproduktionskapacitet samt att en hel del inköp av laddhybrider låter vänta på sig till efter årsskiftet då de nya bonus malus-reglerna träder i kraft.

Topplistan

De vanligaste elbilarna i Sverige är Renault Zoe (5 167 st), Tesla Model S (4 457 st), samt Nissan Leaf (4 319 st). Bland laddhybriderna är Volkswagen Passat GTE (11 540 st), Mitsubishi Outlander PHEV (11 104 st) och Kia Optima PHEV (6 737 st) vanligast.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.