Elbilar

Fisker återkallar 18 000 fordon på grund av mjukvarufel och säkerhetsbrister

Fisker står inför ytterligare ett bakslag när företaget tvingas återkalla över 18 000 bilar i Nordamerika och Europa på grund av mjukvaruproblem och bristande säkerhetsstandarder.

Elbilsuppstickaren Fisker meddelade på onsdagen att de “frivilligt återkallar” 11 201 Fisker Ocean-bilar i USA, Kanada och Europa. Återkallelsen sker för att åtgärda mjukvaruproblem som kan få fordonet att gå in i ett säkert läge, vilket potentiellt kan leda till att motorkraften förloras.

Dessutom återkallar företaget 6 864 Fisker Ocean-bilar i USA då dessa inte uppfyller de federala säkerhetsstandarderna för mätare och varningsikoner. Ytterligare 281 bilar i Kanada påverkas också av detta.

Fisker planerar att lösa problemen genom en mjukvaruuppdatering av sitt Ocean OS-fordonssystem via OTA-uppdateringar senast den 30 juni. Fordon som redan har uppdaterats till den senaste versionen av mjukvaran påverkas inte av återkallelsen, uppger företaget.

Fiskers Ocean SUV som för närvarande är företagets enda modell i produktion, utreds också av den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA för fyra säkerhetsrelaterade incidenter. Den senaste undersökningen som tillkännagavs förra månaden handlar om klagomål på att bilens automatiska nödbromssystem aktiveras oavsiktligt.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.