Elbilar

EU:s utreder kinesiskt stöd för elbilar – kan leda till handelskrig

EU:s utredning av Kinas statsstöd till elbilar kan få stora konsekvenser för den globala bilindustrin. Om EU skulle finna att Kina bryter mot handelsreglerna kan det leda till handelssanktioner mot den kinesiska elbilsindustrin.

EU-kommissionen har sagt att Kinas stöd till elbilar håller priserna nere på ett konstgjort sätt, vilket ger kinesiska tillverkare ett ojämförligt konkurrensförsprång. Detta kan leda till att europeiska elbilstillverkare tvingas lägga ner eller flytta sin produktion utomlands.

– Elektriska fordon är avgörande för den rena ekonomin, men globala marknader översvämmas av billiga kinesiska elfordon, vars priser hålls nere på konstgjort sätt av statliga stöd, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt årliga tal om läget i unionen.

Kina har avvisat EU:s anklagelser och hävdar att dess stöd till elbilar är nödvändigt för att främja den gröna omställningen. Kina är världens ledande tillverkare av elbilar, och landets elbilsindustri växer snabbt.

En handelskonflikt mellan EU och Kina skulle vara skadlig för båda parter. Den skulle höja kostnaderna för konsumenter och företag och leda till minskad tillväxt.

Utredningen kan även leda till förändringar i EU:s elbilsstrategi

Utredningen av Kinas statsstöd kan även leda till förändringar i EU:s elbilsstrategi. EU har som mål att sätta en stopp för försäljningen av nya bensin- och dieselbilar till år 2035.

För att nå detta mål behöver EU öka produktionen av elbilar i Europa. Om utredningen visar att Kinas stöd till elbilar är olagligt kan EU behöva vidta åtgärder för att stödja den europeiska elbilsindustrin.

EU kan öka stödet till forskning och utveckling

Ett sätt för EU att stödja den europeiska elbilsindustrin är att öka stödet till forskning och utveckling. Detta skulle hjälpa europeiska tillverkare att utveckla mer konkurrenskraftiga elbilar.

EU kan även överväga att införa importtullar på kinesiska elbilar. Detta skulle göra europeiska elbilar mer attraktiva för konsumenter.

Utredningen kan få långtgående konsekvenser

Utredningen av Kinas statsstöd för elbilar är en viktig händelse i den globala bilindustrin. Den kan få långtgående konsekvenser för både EU och Kina, och den kan även påverka den globala omställningen till elbilar.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.