Eldrivna arbetsfordon

Eldrivna brandbilar från Volvo Penta på väg till kunderna

[PRESSMEDDELANDE] Tre revolutionerande brandbilar med elektriska drivlinor från Volvo Penta är på väg till Berlins, Amsterdams och Dubais brandkårer för att testas av verkliga kunder.

Volvo Penta har utvecklat en elektrisk drivlina till den ledande brandbilstillverkaren Rosenbauers banbrytande brandbil, ”Revolutionary Technology” (RT). Lastbilen – som bryter ny mark avseende körteknik, fordonsarkitektur, användbarhet och anslutningsmöjligheter – lanserades officiellt vid ett evenemang igår kväll (onsdag 23 september) i Österrike. RT: erna skickas nu till brandkårerna i Berlin, Amsterdam och Dubai för att påbörja verkliga kundtester.

Revolutionerar brandtjänstbranschen

Genom att lämna konventionella nyttofordonskoncept och utveckla en elektrisk lösning för lastbilens drivlina har Volvo Penta och dess kund Rosenbauer introducerat en helt ny fordonsarkitektur som förändrar brandtjänstbranschen. Med sin elektriska drivlina har brandbilen utmärkt ergonomi, funktionalitet och säkerhet, höga lastvolymer, kompakta dimensioner samt enastående smidighet. Volvo Pentas elektriska drivlinor ger också fördelar som noll avgasutsläpp och signifikant minskade ljudnivåer.

–    Vi är oerhört stolta över att samarbeta med vår långvariga kund Rosenbauer och hjälpa till att skapa det mest revolutionerande och progressiva fordonet inom brandtjänstbranschen. Våra två team arbetade nära tillsammans under utvecklingsprocessen och resultatet är en branschledande lastbil som kommer att hjälpa brandkårer runt om i världen att förbättra säkerhet och funktionalitet samt minska utsläpp och bränslekostnader, säger Paul Jansson, projektledare på Volvo Penta.

Framtidens brandbil

Brandmän som svarar på ett larm behöver ett fordon med hög hastighet, snabb acceleration, distinkt bromsning och manövrerbarhet. RT: s elektriska drivlina, i kombination med oberoende fjädring och ett hydropneumatiskt chassi, ger en hög säkerhetsstandard och bra körprestanda.

Volvo Penta-drivna RT har två elmotorer som har potential att ge en total effekt på upp till 360 kW (490 hk) och upp till 50 000 Nm för alla hjul. Lastbilens energilagringssystem möjliggör en eldriven resa med gott om kraft kvar för drift på räddningsplatsen. Dessutom finns en reservdieselmotor ombord som ger tillräcklig energiförsörjning om resan eller driften tar längre tid.

Bevisad Volvoteknik

Som en del av Volvokoncernen utnyttjade Volvo Penta beprövad teknik och kompetens från Volvos lastbilar och bussar och anpassade den för att möta prestandakraven för en brandtjänstapplikation. Resultatet är en beprövad teknisk Volvolösning som är skräddarsydd för att möta Rosenbauers specifika behov.

–    RT är i en annan liga än moderna standardbrandsläckningsfordon när det gäller dess operativa taktiska fördelar, lastalternativ och brandbekämpningsutrustning. Volvo Penta levererade redan dieselmotorer till våra konventionella brandbilar. Efter många års framgångsrikt samarbete – tillsammans med det faktum att de ingår i Volvokoncernen som är ledande när det gäller elektromobilitet och ellastbilar – var de den perfekta partnern för RT-projektet. Vi har arbetat nära för att utforma en skräddarsydd lösning med beprövad Volvoteknik som gör det möjligt för vår elektriska brandbil att göra sitt jobb på ett säkrare, effektivare och mer hållbart sätt än ett konventionellt fordon, säger Dieter Siegel, VD på Rosenbauer International. 

Framtiden är elektrisk

Volvo Penta hanterar elektromobilitet genom ett fullständigt system- och modulärt angreppsätt.
 
–    Vi kan skapa en flexibel, skräddarsydd elektrisk drivlinelösning för ett specifikt fordon och applikation, förklarar Paul. Vi är mycket erfarna inom våra olika segment, så genom att använda den kunskapen och kombinera den med hela Volvokoncernens breda kunnande inom elektromobilitet kan vi bygga den bästa modulära plattformen för våra kunders applikationer. Med det som bas kan vi optimera designen och anpassa hela det elektriska drivlinesystemet för ett specifikt fordon, med tanke på den exakta användningen, klimatet och miljön det kommer att fungera i. Detta är vad vi gjorde för Rosenbauer och vi gör det också i andra utvecklingsprojekt, till exempel i vår helelektriska terminaltraktor.

–    Vi är stolta över att bryta ny mark inom elektriska drivlinor tillsammans med Rosenbauer i detta revolutionerande projekt. Vi arbetar med våra kunder för morgondagens hållbara kraftlösningar så att vi kan hjälpa dem framtidssäkra sina företag. Vi vill öppna dörren för nya, effektivare möjligheter som också är renare och tystare – precis som den elektriska drivlinan gjorde det möjligt för Rosenbauer att göra. Vårt mål är att bli världsledande inom hållbara kraftlösningar, detta projekt är ett viktigt steg på vår resa, avslutar Heléne Mellquist, VD för Volvo Penta.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.