Elbåt

Elbåten Candela C-8 visas på mässan Allt för Sjön

Tack vare bärplan och ett batterisamarbete med Polestar har eldrivna Candela C-8 en räckvidd på 57 sjömil i 22 knop. Det motsvarar en resa från Nacka Strand till Sandhamn tur och retur, utan att behöva ladda batteriet. Candela C-8 visas på Allt för Sjön den 9 till 19 mars.

Från gästhamnen på Utö utanför Nynäshamn i södra skärgården till Kapellskär i norra skärgården är det 54 sjömil. Från Nacka Strand till Sandhamn är det 28,5 sjömil, 57 sjömil tur och retur. Samma sträcka som Candela C-8 klarar i en marschfart på 22 knop utan att behöva ladda batteriet.

Candelas bärplansteknik som lyfter skrovet ur vattnet minskar energiförbrukningen i hög fart med 80% jämfört med vanliga, planande motorbåtar. Genom att minimera vattenmotståndet blir det möjligt att för första gången till sjöss få lång räckvidd med batteridrift. Med samma batteripaket på 69 kWh som sitter i Polestar 2 har Candela C-8 en räckvidd på 57 sjömil. Batteriet kan snabbladdas från 10% till 80% på 35 minuter.

– Genom samarbetet med Polestar har vi en båt som kan ta dig tyst och behagligt från norra till södra delen av skärgården på ett par timmar, till en kostnad av ett par hundralappar, säger Mikael Mahlberg, kommunikationschef på Candela.

Candela C-8 har två bärplan som kan fällas upp i skrovet under transport eller när man ligger i hamn. Vid avfärd fälls bärplanen ned och när båten kommer upp i 16 knop lyfter båten automatisk ur vattnet. Föraren behöver bara styra och reglera farten, som i vilken annan båt som helst.

Förutom att kapa energiförbrukningen ger bärplanen också en oöverträffat mjuk färd över vattnet. Du slipper att stöta fram genom vågor och du behöver inte hålla i dig för att sitta säkert under färd, eftersom bärplanen skär genom vågorna och båten varken gungar eller lutar när det är stökigt på vattnet eller om det blåser från sidan.

Båten drivs av en torpedliknande motor som sitter under vattnet, det gör båten helt tyst under färd. Inget vinande ljud från motorn som stör och inget oljud från vattnet mot skrovet. I 22 knop kan man sitta och prata utan att behöva höja rösten.

– Stillheten är överraskande om du är van att åka fossildriven båt. Känslan påminner mycket om att segla tack vare att det är så tyst och att du slipper lukten av avgaser från motorn, säger Mikael Mahlberg.

Tack vare dessa unika egenskaper vann Candela C-8 utmärkelsen ”Årets motorbåt” på båtmässan i Düsseldorf i januari. 

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.