Eldrivna arbetsfordon

B-ON visar eldrivna transportbilen Pelkan med innovativt lastutrymme

Under CES 2024 presenterar företaget B–ON sin elektriska transportbil Pelkan. Fordonet är speciellt utformat för kortdistansleveranser, som den sista sträckan till en butik eller liknande destinationer. Det som framhäver Pelkan från mängden är dess innovativa lastutrymme som är utformat för att effektivisera och förenkla lastnings- och lossningsprocessen.

B-ON Pelkan kommer att finnas tillgänglig i både 54 och 43 kWh varianter. B–ON förväntar sig att Pelkan ska uppnå en klassledande lastkapacitet på 1 234 till 1 320 kg kombinerat med en räckvidd på upp till 298 km. Den är även utformad för att vara mer ergonomisk för förare och mer kostnadseffektiv för företagsägare jämfört med liknande fordon i sin klass.

B–ON avslöjade också sin egenutvecklade smarta dispenserteknologi. Den är utformad för att avsevärt minska tiden som krävs för förare att lasta och lossa paket i användningsområden för sista milen-leveranser. Tekniken består av en roterande uppsättning hyllor som sitter i fordonets lastutrymme, som skannar adressen för varje paket när det läggs på en hylla och använder GPS för att automatiskt hämta motsvarande paket när föraren anländer till destinationen.

Ingen sortering eller stapling krävs, och systemet kommer också att indikera för föraren om fel paket tas vid destinationen. Designad för att erbjudas som ett fristående tillägg eller integrerat i Pelkan, uppskattar företaget att tekniken betalar sig själv inom sex månader på grund av ökad produktivitet för förarna.

Företaget påstår att deras system eliminerar behovet av stapling och sortering, vilket sparar minst 15 sekunder per paket. Med 250 paket om dagen innebär det en tidsbesparing på över en timme. Det är verkligen anmärkningsvärt och B-ON säger att teknologin “betalar för sig själv inom sex månader tack vare ökad produktivitet för förarna.”

Batterierna driver en elektrisk motor som genererar 87 kW / 118 hk och 256 Nm i vridmoment. Detta möjliggör en topphastighet på 121 km/h för modellen. B-ON meddelar också att modellen kan laddas från 30-80% på ungefär 30 minuter med en DC-snabbladdare.

Lanseringen ska ske senare i år, inga prisuppgifter finns tillgängliga ännu.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.