Eldrivna arbetsfordon

Besked från Mercedes-Benz – sopbilsfavoriten blir eldriven

​Lastbilen Mercedes-Benz Econic kommer att serietillverkas i ett eldrivet utförande redan 2022. Redan nästa år kommer eEconic, som modellnamnet blir, att testas i praktisk användning i renhållningsarbete.

Econic med sin extremt lågbyggda hytt är en vanlig syn bland svenska sopbilar. Det låga insteget och ”bussdörren” på höger sida ger stora fördelar när det gäller arbetsmiljö i ett yrke där in- och urstigningarna räknas i 100-tal per dag. Dessutom har den ett stort antal unika säkerhetsfunktioner som är specielt avsedda för att minimera olyckor med osktddade medtrafikanter.

Just sopåkning är också ett område som lämpar sig sällsynt väl för eldrift eftersom det rör sig om fasta rutter med många stopp och ofta i tätbebyggda bostadsområden. Det gäller inte bara utsläpp, utan även buller. Skillnaden i buller mellan ett tungt fordon med förbränningsmotor och ett med elmotor är mycket stor. Det är med anadar ord logiskt att just Econic blir den andra tumga lastbilsmodellen från Mercedes-Benz som kommer med eldrift.

eEconic kommer att få en drivlina från eActros som redan idag testas i verklig trafik i flera länder. eActros har två elmotorer på vardera 126 kW/485 Nm som får sin energi från ett batteri på 240 kWh som ger en räckvidd på ca 20 mil.

Vad gäller eEconic finns ingen räckvidd angiven, men då en stor del av kraften på en sopbil går åt till att driva aggregatet, kommer den sannolikt att bli kortare.

– eEconic känns perfekt för svenska sopåkare och renhållningsaktörer, säger Bengt-Ove Hedborg som är försäljningschef på Mercedes-Benz Trucks i Sverige.

– Det finns ju redan exempel på renhållningsverksamheter som gjort egna el-konverteringar av modellen. Branschen har mycket höga miljökrav och dessutom fasta slingor där man redan i planeringen kan bestämma vilka rutter som passar för vilket enskilt fordon.

Nyheterna direkt till din inkorg

Få nyheterna direkt till din mail istället. Skickas varje helgfri vardag runt 12.00.